Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Gniezno

Gniezno

20. április 21. 20:22 kedd


Esztergomban hagyományos és élő a lengyel-magyar barátság.

Gniezno

Mint bizonyára tudja, Lengyelország egyik legnagyobb kincse az évszázados történelme és kultúrája. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet merítsünk a múlt csodálatos emlékeiből, a legjobb olyan helyekre menni, ahol közvetlenül kapcsolatba kerülhetünk őseink örökségével. Erre tökéletes alkalom egy látogatás Gnieznóba – egy olyan városba, ahol az évezredek hagyományai összefonódnak a jelennel.

Itt a történelem karnyújtásnyira van - minden érzékszervével érezheti azt. Lengyelország első fővárosa különleges hely, mert innen ered a lengyel államiság gondolata. A középkori feljegyzések szerint már a 10. században Gniezno volt a Piast-dinasztia legfontosabb hatalmi központja. Öt lengyel király koronázási helye is: I. Vitéz Bolesław, II. Mieszko Lambert, II. Jólelkű Bolesław, II. Przemysł és II. Vencel.

Gniezno történelmével kapcsolatos ismeretek elmélyítésére nagyszerű lehetőség a “Királyok útja” nevű városi ösvény, mely nemcsak a középkorral kapcsolatos történelmet mutatja be: a “Királyok útja” koncepciója összekapcsolni az eddig kevésbé frekventált emlékeket. Az ösvény 5, Lengyelország első fővárosában megkoronázott király szobrait érintve vezet végig a legérdekesebb műemlékek és helyek mentén. A királyszobrokon kívül 2 legendafigura, 4 oktatómodell, 8 információs tábla és 3 interaktív infokioszk is található az útvonalon.

Gniezno 1994 óta testvérvárosunk.

 

A város honlapja: https://www.gniezno.eu/

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020