Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Espoo

Espoo

20. április 21. 20:09 kedd

Esztergom első testvérvárosa Espoo. A testvérvárosi szerződést 1974-ben kötötte a két város, akkor, amikor ez volt nagyjából az egyetlen külföldi kapcsolatkeresési lehetőség.

Espoo

Espoo Finnország déli részén, a Finn-öböl északi partján, Helsinki fővárosa mellett található, Finnország második legnagyobb városa több mint 300 000 lakossal.
Espoo Európa egyik legfenntarthatóbb és leginnovatívabb városa. A város a know-how, a kutatás és a fejlesztés központjaként ismert, amelynek középpontjában az Aalto Egyetem kampusza áll Otaniemiben.

Espoo a nemzetközi vállalati központok, a csúcstechnológiai üzletágak és egy élénk startup szcéna központja. Az espoo-i székhelyű, tőzsdén jegyzett társaságok a Helsinki
Értéktőzsdén a forgalom közel felét bonyolítják le, az Espoo innovációs közössége pedig a Finnországban benyújtott szabadalmi kérelmek 60%-át. Espoo egyben nemzetközi város, ahol több mint 150 különböző nemzetiség él.

Espoo különlegessége az öt különböző központra támaszkodó városszerkezet, amelyet a városi és a természetközeli életet ötvöző családi házak dominálnak. Hatalmas természeti területek jellemzik Espoo-t: tengerpartok, szigetvilág, természetvédelmi területeken található vadon és a tavak hegyvidéki vizei. Espoo kultúrtájai, épített környezete és természeti területei olyanok, mint Finnország miniatűrben.

A város honlapja: https://www.espoo.fi/fi-FI

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020