Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Canterbury

Canterbury

20. április 20. 21:55 hétfő

Canterbury város Kelet-Kentben, Anglia délkeleti régiójában, a Stour folyó mentén fekszik, és Whitstable, valamint Herne Bay városokkal együtt a City of Canterbury kerület helyi önkormányzatához tartozik.

Esztergom és Canterbury hosszú időre visszatekintő, kulturális, vallástörténeti kapcsolatban állnak egymással, melynek gyökerei a XII. századra vezethetők vissza.
Mindkét település évszázadok óta érseki központ, így főpapjai révén szoros kapcsolat szövődött a két város között. Az együttműködés megalapozói Becket Tamás és Bánfi Lukács érsekek voltak.
Becket Szent Tamás Canterbury XII. században élt érseke volt; 1170-ben szenvedett vértanúságot. Személyes jó barátja és egyetemi társa volt Bánfi Lukács esztergomi érsek, aki keményen kiállt az egyház autonómiája mellett III. Béla királlyal szemben. Neki nem esett bántódása, ám az angol II. Henrik király megölette Becket Tamás érseket.
A Bánfi Lukácsot követő Jób érsek, Becket Tamás halála után prépostságot alapított a Várral szemközti hegyen a tiszteletére. Szentté avatását követően, és a későbbi évszázadokban folyamatosan élt a tisztelet városunkban Becket Szent Tamás iránt. A Szent Tamás hegyen emelt kápolna a város felett őrködik, a vértanú pedig a Szent Király fővárosából Európát védi.
December 29-én minden évben - Lékai László bíboros kezdeményezésére - gyertyát gyújtanak Esztergomban a szent ereklyéje előtt. Ezen alkalmakon évek óta jelen van az Egyesült Királyság nagykövete és az anglikán egyház képviselője. 1994 óta minden év január 5-én konferenciát tartanak, amelyen neves magyar és külföldi előadók tartanak rendkívül széles spektrumú előadásokat.
2002. év végén Kiss–Rigó László püspök kezdeményezésére a két város kapcsolatának elmélyítéséről kezdtek párbeszédet a két egyházmegye vezetői. 2003 márciusában már városunkat képviselve utazott Kiss–Rigó László püspök további egyeztetésekre, amit 2003 októberében Canterbury város hivatalos delegációjának látogatása követett. 2004 augusztusában ismét Canterbury város vezetése utazott Esztergomba, megerősíteni azt a szándékot, hogy a két település közti kapcsolat hivatalosan is megköttessék. Mind Kent Megye Püspöksége, mind az Esztergom – Budapest Főegyházmegye vezetése támogatásáról biztosította a kezdeményezést.
2004-ben rendezték Angliában a Magyar Kultúra Éve rendezvényt, melynek záróünnepsége 2004. október 24-én volt. („Magyar Magic – Hungary in Focus 2004”; http:// www.magyarmagic.com)
A záróünnepségnek Canterbury adott otthont, az ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, valamint a Nagykövetség képviselői is. Ezt az alkalmat választották arra, hogy a két városvezető aláírja a testvérvárosi szerződést. Esztergomban 2004. december 29-én írták alá a szerződést a két város vezetői, s egyben részt vettek a Becket Tamás  ünnepségsorozaton.

Nevezetességek
A canterbury katedrális az anglikán közösség központja, a canterbury érsek székhelye. Canterbury Szent Ágoston alapította 597-ben. Része a Világörökségnek, a Szász Szent Márton-templommal és a Szent Ágoston-apátság romjaival együtt. Évi egymillió látogatójával az ország leglátogatottabb helyei közé tartozik. Naponta legalább háromszor tartanak benne istentiszteletet.
A római idők fennmaradt emlékei közé tartozik a Queningate, egy kapu a városfalban, és a Dane John Mound (Dane John-halom), a római temető egy darabja. A Dane John Gardens (Dane John-park) a halom mellett épült a 18. században. A domb tetején egy emlékművet is elhelyeztek. 1731 és 1839 között egy szélmalom állt a dombon.
 
A normann vár és a Szent Ágoston-apátság romjai egyaránt nyitva állnak a látogatók előtt. A középkori Szent Margit-templom ma a "Canterbury mesék" (The Canterbury Tales) háza, amelyben életnagyságú figurák jelenítik meg Geoffrey Chaucer elbeszéléseit. A Westgate jelenleg múzeum, amelynek kiállítása a korábban itt kialakított börtönnel kapcsolatos. A középkori Szent Alphege-templom ma a Canterbury Környezetvédelmi Központ. A régi zsinagóga a King's School zenei terme. A városközpontban több 16-17. századi fakeretes ház található, köztük a valamikor hugenották által lakott "Old Weaver's House" (régi takácsház). A Szent Márton-malom az egyetlen, amely a hat ismert canterbury malom közül ránk maradt. 1817-ben építették és 1890-ig működött. Jelenleg restaurálják.

A város honlapja:  -  hwww.canterburyculture.com - www.canterbury.gov.uk/ - www.canterbury.co.uk/

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020