Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Bamberg

Bamberg

20. április 20. 21:45 hétfő

A két város 1992-ben kötött testvérvárosi szerződést.

Bamberg városáról

A független Bamberg város Bajorország legnagyobb közepes méretű városa és Felső-Frankföld fontos gazdasági központja. Az egyetemi városban körülbelül 79 000 ember él körülbelül 130 nemzetiségből.

Bamberg óvárosa 1993 óta hivatalosan is az UNESCO Világörökség része. Az úgynevezett kertészvárost a világörökség részeként is elismerték. Mert Bambergben nem csak történelmi házak vannak, hanem zöld magja is van a városnak: a házak között középen hatalmas kertek terülnek el.

Az egyik leghíresebb látnivaló a "régi városháza". A különlegesség, hogy a folyó közepén, a Regnitzben, a Kis Velence festői háttere előtt található. További történelmi látnivalók: a több mint 1000 éves császári székesegyház a híres bambergi lovassal és az új rezidencia. Bamberg hét dombjának egyikén áll az egykori Szent Mihály-kolostor, amelyet szintén róla neveztek el: Michelsberg.

A művészet és a kultúra városa a Bambergi Szimfonikus Zenekar – Bajor Állami Filharmonikusok, a Nemzetközi Művészek Háza Villa Concordia és az ETA Hoffmann Színház révén – nemzeti és nemzetközi címlapokra kerül.

A „Németország sörfővárosa– A sör igazi fővárosa” elnevezést joggal használják gyakran. Bambergben 11 független sörfőzde található. A város sportos is: a bambergi kosárlabdacsapat többszörös német bajnok.


Esztergom és Bamberg kapcsolata
A két város 1992-ben kötött testvérvárosi szerződést. Bamberg és Esztergom között elsősorban a kulturális és a sportkapcsolatok igen elevenek.
A bambergi Otto-Friedrich Egyetem nyári kurzusán minden évben részt vehet egy esztergomi hallgató. A bambergi városháza évente két diákot fogad közigazgatási gyakorlatra, mely rendkívül hasznos ismereteket ad a résztvevőknek – a több hetes élő nyelvgyakorlat mellett.
Mindenkor szívesen fogadott vendégek a Bambergből ékező művészeti csoportok. Az esztergomi együttesek, kórusok is sikerrel szerepeltek németországi testvérvárosunkban. Az utóbbi időben a két város zeneiskolája is együtt dolgozik közös projekteken.

A város honlapja: https://www.stadt.bamberg.de/

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020