Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Mátyás király homokból készült arcképe emelkedik ki az Erzsébet parkban

Mátyás király homokból készült arcképe emelkedik ki az Erzsébet parkban

21. július 30. 06:52 péntek

Monostori Ferenc homoszobrait országszerte ismertek, ezúttal Hunyadi Mátyás arcmását faragja homokkupacba az Erzsébet parkban. A szobor augusztus 5-re készül el. A reneszánsz uralkodóra esett választás nem véletlen: aznap kezdődik Esztergomban a tehetségeket bemutató fesztivál, az MCC Feszt, amelyet a – szintén a királyról elnevezett – Mathias Corvinus Collegium rendez.

A szobor 45 köbméternyi homokból készül el, és több hektoliter vizet használnak fel hozzá. A homokot először piramisszerűen farekeszekbe szorították, ezeket a rekeszeket felülről lefelé, fokozatosan bontja majd meg a szobrász, és formázza ki a belőle Corvin Mátyás vonásait.

Monostori Ferenc az alkotás fázisait részletezve elmondta: a kalodákba ipari döngölő békával döngölték a vizes homokot, így a víztől és a tömörítéstől jól formázható keménységűvé állt össze.

- A döngölés után lebontok két felső rekeszt, kiformázom, majd fixálom egy vékony réteggel, hogy se az eső, se a nap ne károsítsa – avatott be bennünket a munkafázisokba a művész. Elmondása szerint a szobron naponta nyolc órát dolgozik. Hozzátette, hogy ez egy „egyemberes“ szobor, tehát egyedül faragja ki az egészet.

A szobrász több, Mátyás királyt ábrázoló alkotásból rakta össze a végső tervet, amelybe belevitte a saját elképzelését is, karaktert adva az arcnak. Hozzátette, hogy ezt egy könnyen értelmezhető, realisztikus alkotásban valósítja majd meg, amelynek látványában mindenki örömét lelheti. A művész szerint a Mátyás-fej egészen decemberig bírni fogja, amikor majd a fagyok fogják szétmállasztani az erodálódott homokot.

Monostori Ferenc egyébként 18 éve Portugáliában kezdett homokszobrokkal foglalkozni. Itthon a tinnyei kanyarban elhelyezett alkotásai mellett Esztergomban is sokan láthatták Babits Mihályt ábrázoló művét a Prímás-szigeten, ami szintén egy fesztiválra készült 2016-ban.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020