Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Esztergom kulturális szigete

Esztergom kulturális szigete

24. május 02. 08:47 csütörtök (15 napja)


Bemutatkozik Nagy Anita, a Féja Géza Közösségi Ház új igazgatója

Február 3-a óta Nagy Anita vezeti a kertvárosi intézményt. Ismerkedjünk meg vele, eddigi tevékenységével és a jövőre vonatkozó terveivel!

- Mondana nekünk néhány szót magáról? Mivel foglalkozott az intézményvezetőség előtt?

A Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola Kommunikációs szakember-Művelődésszervező szakán végeztem Esztergomban, ahol olyan kiváló emberek egyengették az utam a közművelődés felé, mint Győry Csaba, Abai Ilona, Kéri Teréz. A filmes szakirányon különösen Pápai Zsolt és Varró Attila előadásait szerettük hallgatni. A főiskola után pár évvel talált rám a kulturális szervezői pozíció a Féja Géza Közösségi Házban. Ennek már 18 éve.

- Hogyan ismerkedett meg Tamással és a Féja Géza Közösségi Házzal?

Tamással az ismeretségünk évtizedekre nyúlik vissza. Mivel ő a Tűzkerék xt zenekar basszusgitárosa, tudtam róla, sokszor láttam, hallottam koncerteken, de személyesen a főiskola alatt ismertem meg. A filmművészeti, filmtörténeti előadásokhoz kapcsolódóan ugyanis órákat, napokat töltöttünk azzal, hogy egy besötétített teremben néztük művész és szerzői filmek sorát. Ebben az időben a vetítés még mozigéppel, filmtekercsről történt. A pergetett filmhez semmi sem fogható: befűzöd a filmet, és elindul a varázslat. Egy csoporttársammal szerettünk volna részesei lenni ennek a csodának, szerettük volna megtanulni kezelni ezeket a klasszikus gépeket, figyelni a váltójeleket.  Esztergomban működött egy kultikus mozi, az Art Kino. Tamás akkoriban ott mozigépészkedett, emellett a főiskola filmeseinek is ő vetítette le a filmeket. Egy nap gondoltunk egy nagyot, és megkérdeztük, hogy megtanítana-e minket is erre. Igent mondott, és hamarosan a kis esztergomi mozi vetítőtermében találtuk magunkat, ahol évekig a háttérből segítettük a helyi művészfilmes közönség filmes kultúrájának bővülését. Sokáig érdekességszámba ment, hogy lányok emelgetik a nehéz dobozokat, tekercseket, kezelik a gépeket, de mi nagyon szerettük. Mivel jó munkakapcsolat alakult ki köztünk Tamással, később, amikor ő az esztergom-kertvárosi Féja Géza Közösségi Ház vezetője lett, és megüresedett a szervezői státusz, megkérdezte, hogy volna-e kedvem betölteni ezt a tisztséget. Korábban voltam az intézményben gyakorlaton is többször, így nem sokat gondolkodtam: elvállaltam. A Féja az otthona az esztergomiak számára (is) ismerős Tűzkerék xt zenekarnak, és a Tűzkerék Alapítványnak, így egy-két évvel később felkérésükre az ő tevékenységükbe is bekapcsolódtam koncertszervezőként. Tamás egyszer azt mondta, hogy ha 10 évet lehúzol a rockszakmában, ledobhatnak egy dzsungelben egy késsel, azt is könnyűszerrel túléled – de ez egy másik történet.

- Mióta vesz részt az intézmény életében?

A Közösségi Ház életében 18 éve veszek részt kulturális szervezői pozícióban. Az évek során rengeteg emberrel dolgoztam együtt, a teljesség igénye nélkül Bornai Tiborral, Török Ádámmal, Varga Miklóssal, Hobóval, Szörényi Leventével, Jenei Szilveszterrel, Vincze Lászlóval, Barcsay Tiborral. Sok rendezvényt indítottunk útjára, ezek közül az egyik legjelentősebb a Borrock Fesztiválból alakult Folk-Rock Fesztivál, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázat. Személyes kedvencem az Ister-Granum Eurorégiós Rajzverseny általános iskolák számára, ami a covid alatt sajnos kapcsolattartási nehézségek miatt el kellett, hogy maradjon, viszont idén szeretnénk feltámasztani, ismét megszervezni. Egyszer a Gorilla Évéhez köthető kiírásunkra annyi pályamű érkezett, hogy az épületben mindent rajzok borítottak: a falakat, asztalokat, székeket, ugyanis a verseny egyik fontos kritériuma az, hogy minden megkapott művet kiállítunk – bármennyi legyen is. A pályázat egy kedves résztvevőjétől kaptam ajándékba egy hegyi gorillát ábrázoló képet, amit azóta is büszkén őrzök otthon a szobám falán. Mindezeken túl a Tűzkerék Alapítvány kapcsán hozzánk kötődik a Kalifa-tanya fesztivál, és több szállal kapcsolódunk a VisegRock Fesztiválhoz is.

- Mik az eddigi tapasztalatai?

A nagyrendezvényeken, kiállításmegnyitókon túl Esztergom-Kertvárosban különösen fontos az, hogy lehetőséget biztosítsunk a kisebb csoportoknak, családoknak is, hiszen ők adják a helyi erőt, a Közösségi Ház bázisát. A Féja Géza Közösségi Ház a Kertvárosban lakó közösség életét teszi tartalmasabbá azáltal, hogy elkötelezi őket a kultúra fontossága mellett. Emellett az intézmény fontos feladata a hátrányok kiegyenlítése, az esélyegyenlőség megteremtése, hogy mindenki hozzájuthasson a számára legmegfelelőbb művelődési módhoz. Mivel kertváros Esztergomtól 5 km-re fekszik, sokak számára mi vagyunk azok, ahol kikapcsolódási, szórakozási, művelődési lehetőséget találnak. Az intézmény méreteit tekintve nem nagy, de annál több embernek, csoportnak adunk helyet folyton átrendeződve, alakulva. A közönség, a közösség elérésének egyik kiemelkedő szegmense a Közösségi Ház munkatársainak emberközeli, empatikus hozzáállása a környezetéhez. 

- Miért jelentkezett erre a tisztségre?

Az évek során sok tapasztalatot szereztem a Közösségi Ház működésével kapcsolatban, megismertem és megszerettem a helyi csoportokat, közösségeket. Amikor Tamás úgy döntött, hogy 20 év után a vezetői tevékenység helyett a rendezvények szervezésével, a közösségek animálásával foglalkozna, megpályáztam a pozíciót, mert azt szerettük volna, hogy az általunk kialakított kulturális, közösségi, szociális, emberi értékek megmaradjanak, lehetőség szerint tovább fejlődjenek. 

- Milyen tervei vannak az intézménnyel? Mik azok, amiket megtart, van-e olyan, amin változtat, és milyen újításokat tervez?

A Féja Géza Közösségi Ház alapvető profilját alkotó rendezvénystruktúráját mindenképpen szeretném megtartani, tovább vinni. Az intézmény sok szállal kapcsolódik a zenéhez, ezt tükrözi az a sorozat, amit a világjárvány előtt sikerrel kezdtünk el – megteremtve azt a jellegzetességet, színt, ami az esztergomi intézmények közül csak ránk jellemző. Elindítottunk egy olyan könyvbemutatósorozatot akusztikus koncertekkel és beszélgetésekkel összekötve, ami a rockzenei kultúra nagyjait hozza elérhető, szinte családias közelségbe. Járt nálunk Török Ádám, Felkai Miklós, Szörényi Levente, Tolcsvay Béla, Varga Miklós, Dinnyés József, Hobo. Művészek, akik szívesen járnak a Féjába, így testközelből ismerhetik meg őket a kertvárosiak. A jövőben ezt a sorozatot szeretnénk folytatni kiegészítve olyan zenészek tárlataival, akik az általuk elkészített képek mellett egy akusztikus koncerttel is megajándékozzák a közönséget, ennek idei első állomása Szendrey „Szasza” Zsolt (Sex Action, Action, Zorall) digitálisrajz kiállítása.   Az eddig elhangzottak alapján a Közösségi Ház nem csak a zenéhez, hanem a filmhez is erősen kapcsolódik. Szeretnénk újra elindítani a Féja Filmklubot. A Közösségi Házban nemcsak könyvtár, hanem mozi is üzemelt, melynek emlékét a későbbi Féja Filmklub őrizte. A filmvetítések az utóbbi évek nehézségei miatt megszűntek, de a jövőben szeretnénk feltámasztani a kertvárosi mozit. Ehhez kaptunk ötleteket a Nemzeti Művelődési Intézet által indított Film és közösség képzésen, de például szeretnénk csatlakozni A Szakkör mozgalomhoz is a közösségeink támogatása céljából.

- Mi az, ami különösen fontos a számára?

Tóth Tamás égisze alatt nyílt és teljesedett ki az épület funkciója, és vált a kertvárosi és esztergomi lakosság közösségteremtő és közösségmegtartó műveltségi, összművészeti bázisává. 18 éves közös munkánk során, bár nem vagyok született kertvárosi, azzá „váltam”, megismerve és megértve az itt lakókat, elnyerve bizalmukat, szimpátiájukat. Ami fontos a számomra az az, hogy ebben a szellemiségben tartsam meg és vigyem tovább a Féja Géza Közösségi Házat, mint Esztergom stabil külvárosi bástyáját, kulturális szigetét.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020