Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
 Horgászok a természetért

Horgászok a természetért

24. március 27. 12:48 szerda (31 napja)

Bemutatkozik az Esztergomi Vasas Horgász Egyesület

A horgászsportot kedvelő tehetősebb esztergomiak 1927-ben alapították egyesületüket Esztergomi Horgász Egyesület megnevezéssel. Létszámuk akkor 30-35 fő volt. Nehezen lehetett akkoriban tagnak bekerülni, kizárólag két aktív tag ajánlásával. Már akkor is pezsgő volt az egyesületi élet, tele programmal, rendezvénnyel. Vízterületük a Kis-Duna ág egy része. A világégés után 1947-ben az egyesület régi néven ugyan, de új tagokkal – zömmel kétkezi munkásokkal – újjáalakult. Sajnos abban az időben a Duna minősége, a fogási lehetőségek és az egyesületi élet is gyenge volt. Sok tag többet és jobbat akart, ezért kiváltak az Esztergomi Horgász Egyesület kötelékéből, és 1960. december 9-én 37 fővel a Bányász Otthon Nagytermében megalakították az „Esztergomi Vasas Horgász Egyesületet”. Az új egyesület elnöke Füvessi József lett. A város és lakossága befogadta az egyesületet.

A Vasas Horgász Egyesület rohamos fejlődésnek indult, és ez lehetővé tette, hogy nekilásson a közösség egy régóta dédelgetett álom megvalósításának: nevezetesen a tavak építésének Búbánat-völgyben. Városi összefogással, a Magyar Országos Horgász Szövetség segítségével, valamint a tagság által vásárolt „Tóépítési” jegyekkel 1966-67-ben elkezdődött a tőzeg kitermelése. 1973-ban elkészült az első tó, ami a MINI-tó nevet kapta, majd átadásra került 1974 őszén a Kerek-tó. Búbánat-völgy, mint természeti környezet igen alkalmas arra, hogy a pihenést, a kikapcsolódást, a felüdülést és a sportolást szolgálja. És itt nem csak a horgászatról van szó. Az emberek szívesen töltik itt a szabadidejüket.

A Vasas Horgász Egyesület, mint civil szerveződés, meghatározó szerepet tölt be Esztergom Megyei Jogú Város életében. A horgászat, a horgászsport mind az ország, mind a város legnagyobb civil szerveződése, hiszen országosan 800 ezer regisztrált horgász van, míg a Vasas Horgász Egyesületnek jóval több, mint kétezer tagja. Egyesületünk célja a horgászati lehetőségeken túl, a környezeti és természeti értékeink bemutatása, védelme, valamint a következő generációk nevelése, elsősorban a természet ismeretére, tiszteletére és szeretetére. A képzeletbeli lapokban vastag betűkkel olvasható a fenntarthatóság, hiszen elsődleges célunk, hogy megtanítsuk a jövő nemzedékét és a ma generációját úgy élni, hogy mindazt, amit mi átéltünk, megéltünk, Ők is átélhessék, megélhessék. Ezekben a törekvéseinkben, elképzeléseinkben nagyban hozzájárul és megkönnyíti ezt a 2021-ben átadott Kerektavi Természetház.

Ez a modern, kétszintes épület, mely oktatóhelyiségeket, közösségi teret, éttermet és öltözőket is magában foglal, nagyban segíti egyesületünket a céljai megvalósulásában. A természetházban kapott helyet egyesületünk horgászszakköre, mely közel négy évtizede minden hétfőn várja a természet, a horgászat iránt érdeklődő gyermekeket.

Az évtizedek alatt több egyesületi vezető és válogatott horgász került ki a szakkörből. Elsősorban kell említeni Csöregi Balázst, aki hosszú ideje már válogatott és meghatározó alakja hazánk horgászsportjának. Eredményei felsorolásához nincs elég hely és idő, de megemlíthetjük közülük, hogy 2016 után 2023-ban is megnyerte az Egyéni Országos bajnoki címet, valamint EB csapatezüstöt is nyert a tavalyi évben. 2022-ben világbajnoki egyéni ezüstérme is kimagasló eredmény, vagy 2018-ban EB csapat ezüst és egyéni bronzérem is az. 2016-ban pedig világbajnok lett csapatban! Szakkörösünk volt Nagy Hunor is, aki szintén rengeteg hazai és nemzetközi címet és eredményt ért el az elmúlt években. Egyéni bajnoki címek, világbajnoki cím 2023-ban, vagy az év Utánpótlás Sportolója 2022-ben. Ő még nagyon fiatal, szép jövő előtt áll. Meg kell említenünk Vogel Marcit is, aki pár éve jelentkezett szakkörünkbe, ma pedig már az U-20-as válogatottnál számítanak rá. 2022-ben pedig szinte az első nagy versenyén, az Országos Egyéni Bajnokságon U-15-ös kategóriában második lett. Természetesen nem lesz és nem is kell, hogy mindenkiből versenyhorgász legyen! Abban viszont bízik a Vasas Horgász Egyesület, hogy aki a szakkörbe jár, utána olyan horgász lesz, aki a természet részének tekinti magát és óvja, vigyázza azt. Egyesületünk vár mindenkit tagjai sorába – felnőttet és gyermeket –, akiknek fontos a jó közösségi élet, fontos szempont a természeti környezet megóvása, és persze szeretnének csodálatos helyen sok-sok halat fogni.

  

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020