Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
„…kertem az egész táj…” – Babits Mihály 100

„…kertem az egész táj…” – Babits Mihály 100

24. március 20. 12:25 szerda (38 napja)

„…kertem az egész táj…” – Babits Mihály 100

„Dombom, gömbölyűség
kertem, gyönyörűség
áldjon a derűs ég.”
(Babits Mihály, 1924)

Vajon mit rejt a nagy költő neve melletti 100-as szám? Hiszen 1883. november 26-án Szekszárdon született, 1941. augusztus 4-én pedig Budapesten halt meg. 2024 márciusában mit is jelenthet a 100. évforduló Esztergomban?

A dr. Popper Dezső ügyvéd esztergomi irodájában aláírt adásvételi szerződés szerint Babits Mihály és felesége 1924. március 27-én házat vásárolt az előhegyen. Idézzük fel az eseményeket korabeli szövegek bevonásával, amelyekből ez esetben bőven akad! 

A nevezetes jogi szöveg hivatalosan így szólt az eladó és vevők között: „Adásvételi szerződés, melyet egyrészről Toldezsán Istvánné, szül. Mészáros Ilona esztergomi lakos mint eladó-másrészről pedig Babits Mihály és neje szül. Tanner Ilonka (VIII. Reviczky utca 7.sz.a.) lakosok mint vevők alulírt helyen és napon a következő feltételek mellett kötöttek meg. Fentnevezett eladó eladja, vevők pedig megveszik ezennel teljes tulajdonjoggal és tehermentesen az esztergomi 3880 sz. betétben A+1 sorsz. 1006/1 hrsz. a. 272 négyszögöl kiterjedésű előhegyi ingatlanát a rajta épült házzal együtt úgy és olyan állapotban, minőben az jelenleg van és közmegegyezéssel megállapított 35.000.000 K azaz harmincötmillió korona vételár összegért.” 

A házvételig vezető utat Bodri Ferenc, Pifkó Péter és Nagyfalusi Tibor kutatásainak köszönhetően jól ismerjük. A szinte regénybe illő részletekről már Babits kortársai is hírt adtak. Nagy Zoltán intézte a banki tőzsdeügyeket, ahol „csodálatos pénzszaporítás” történt, mert a befektetett összeg két héten belül a dupláját érte. Nagy Zoltán visszaemlékezése később bekerült az 1941-es Babits Emlékkönyvbe: „...1924-ben történt, hogy az évi végelszámolásnál az egyik kiadótól nagyobb összeg járt Babitsnak. Ritka eset magyar írónál! [...] a dilemma, amellyel Babitsék fogadtak: vegyenek-e ruhákat az asszonynak, vagy vegyenek valami mást? Erről a ’valami más’-ról hamarosan kiderült, hogy [...] egy kis házikóról álmodoznak. [...] Találtak egy kis házikót Esztergomban, az Előhegyen. [...] Út nem vezetett hozzá, de nem baj! Nehéz feljutni, de gyönyörű a kilátás, mikor már fent van az ember…” Ugyanezt emeli ki képeslevelezőlapján, mint büszke háztulajdonos, Babitsné Török Sophie is Szekszárdra címezve: „Ez a kis villa az esztergomi Előhegyen két nap óta a mienk. Amint látod, gyönyörű helyen van: háttérben a hercegprímási bazilika. (Ilona saját felvétele). Kezeiket csókolja Ilonka.” A címzett, özv. Babits Mihályné szíve megdobbanhatott az itteni szőlőtőkéket látván, hiszen a család szekszárdi szőlője köré családi legendák szövődtek, ahogy a Halálfiai regényben olvassuk. Babits első esztergomi verstermése igen hamar beérett. Noha később a szőlőtőkéket kivágták, a Dal az esztergomi bazilikáról című verse friss, őszinte vallomás és hitvallás is egyben: „Épen olyanok mint otthoni dombjaim: / alattam, fölöttem egy kis darab enyim.” Babits mélyen vonzódott a történelmi emlékekben gazdag, pannon gyökerű, dunántúli tájhoz. Itália - Alisca – Solva: Babits számára egy lélekföldrajzi tengelyt mintázott ki: „…enyhe hajlású, édes dombok, az ég kéksége, a felhők fénye s a levegő íze…” – írta később Itália és Pannónia esszéjében. Esztergomban teljes természeteséggel talált otthonra az európai látószögből szemlélődő és megszólaló Babits: „…itt a magyar Róma!”, valamint: „Magyar Firenze! Miért ne?”

Az akkori Esztergom lap igen jólértesült, már 1924. március 30-án „Babits Mihály házat vett Esztergomban” hírt adott: „Az Előhegy oldalában [...] egy villaszerű épület a költő új otthona, aki mint értesülünk, ezután az év legnagyobb részét Esztergomban fogja tölteni.”

A MNM Babits Mihály Emlékháza idén, 2024-ben a 100. éves évfordulóra való tekintettel, a megszokottól néhány nappal korábban, éppen március 27-én, szerdán, 10:00-kor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Várjuk Önöket a 100 éve esztergomi Babits Mihály házába!

G. Tóth Franciska
irodalmi muzeológus
MNM Babits Mihály Emlékház

 

(fotó forrását: Wosinsky Mór Múzeum gyűjteménye, Szekszárd.)

 

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020