Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Környezettudatos esztergomiak

Környezettudatos esztergomiak

23. december 14. 11:54 csütörtök (5 hónapja)

Újságunk júliusban megjelent számában megismerkedhettünk a Dr. Jócsik Lajos-díjas Szemétirtókkal!

BEMUTATKOZNAK A SZEMÉTIRTÓK

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) tagsága 2019. évi Közgyűlésén Ostyáni János javaslatára döntött úgy, hogy a szervezet környezetvédelmi törekvéseinek a hatékonyabb kommunikáció miatt nevet ad. A „Szemétirtók” elnevezés Gábor Éva ötlete volt.

A Szemétirtók tagságát részben automatikusan az egyesület tagsága alkotja, másrészről ez egyben egy Facebook-közösség is, aminek jelenleg 1310 követője/tagja van.

Az egyesület vezetősége ebben a csoportban elsősorban adminisztrátori tevékenységet lát el, így például a programok, események szervezése tőlük függetlenül, ám velük egyeztetve is történhet. Igaz, ez utóbbira még nem nagyon volt példa.

A Szemétirtók főbb küldetésének tartja a szemetelés elleni küzdelmet, a környezettudatosság népszerűsítését és a lakosság edukációját.

Több tematikus program fűződik a nevükhöz, így a jelenleg is futó cigarettacsikk-ellenes kampány, de ilyen az évente megrendezett „műanyagnap” és az elektronikai hulladékgyűjtés is.

Programjaik emellett szemétszedő akciók, amelyek többnyire egy-egy térségi közterület megtisztítását célozzák, de rengeteg fát is elültettek már szervezetten, és városi virágágyásokat is felújítottak.

A Szemétirtók három évvel ezelőtt Gábor Éva és Lieber Tamás szerkesztésében kiadta a kimondottan iskolások számára készített Szemétirtók-irkát, amit a térségi iskolák előszeretettel használnak a környezettudatosság oktatásában.

A Szemétirtók tagsága bárki számára hozzáférhető. A csapatról bővebben a Facebook-on tájékozódhatnak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020