Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Biztonságos ünnepi készülődés!

Biztonságos ünnepi készülődés!

23. december 13. 08:01 szerda (5 hónapja)

Biztonságos ünnepi készülődés!

Karácsony közeledtével mindenki ajándékvásárlási lázban ég. Ugye mennyivel könnyebb online intézni a beszerzést? Fogadd meg tanácsainkat annak érdekében, hogy ne válj áldozattá az online térben!

Advent idején is legyen óvatos az online vásárlásokkor!

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát!

Kívánjuk, hogy mindenkinek legyen békés és boldog ünnepe!

Ünnepi készülődés rendőri szemmel  

Az év vége közeledtével mindenki egy kissé befelé fordul, az emberi értékek, a család, az ünnep hangsú lyosabbá válik hívő és nem hívő ember számára egyaránt. Ez kissé könnyelművé is tehet bennünket, és  mivel ilyenkor másra fókuszálunk, nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek  ránk. Ebben az időszakban jellemzően a zseb-lopások, a gépjármű-feltörések, a lakásbetörések, a  trükkös lopások megelőzésére, illetve az adománygyűjtőkkel és az internetes vásárlással kapcsolatos  információk megosztására fektetünk hangsúlyt. Ebben a hírlevélben a Komárom-Esztergom Vármegyei  Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait olvashatja az év végi ünnepekre. 

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes  összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát!  Kívánjuk, hogy mindenkinek legyen békés és boldog ünnepe!

Zseblopások  

A zseblopások leggyakrabban zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön fordulnak  elő. Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tö megközlekedési eszközökön való közlekedések során!  

  • Ajánlott a válltáskát magunk előtt tartani, behúzott zsebekkel és zsebekkel befelé fordítva!  
  • Ne tegye ugyanarra a helyre pénztárcáját, hitelkártyáját, okmányait,  mobiltelefonját.  
  • Ne tartsa bankkártyája PIN kódját a kártya közelében!  
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!  
  • ATM automatánál történő pénzfelvételkor PIN kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki. Ha felvette a pénzt, azonnal helyezze el pénztárcájában, majd a tárcát táskájában!  
  • Lakáskulcsait is mélyen helyezze el táskájában, amennyiben eltulajdonítják, azonnal cseréltesse le lakása  zárait, ha bankkártyáját vitték el, mihamarabb tiltassa le!  

Lakásbetörés 

Az ünnepek alatt sokan úgy döntenek, hogy elutaznak otthonról, akár hosszabb időre is.  

  • Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt, csak a közvetlen családtagok vagy megbízható barátok tudjanak elutazása időpontjáról! 
  • Szereltessen fel korszerű, több ponton záródó ajtót, rácsot az ablakokra, ajtókra, amennyiben módjában áll, használja az elektronikai védelmi eszközöket! 
  • Kérjen meg valakit (rokon, szomszéd, barát), aki távolléte alatt elmegy a lakásukra, körülnéz,  felkapcsolja a villanyt, üríti a postaládát, elsepri a havat vagy a lehulló faleveleket, azt a látszatot  keltve, hogy a lakás nem lakatlan. 
  • Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárja be! 

Pirotechnikai anyagok használata  

Az év végének közeledtével lassan kezdődik az önfeledt szórakozás ideje. Azonban ez idő alatt sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról. 

  • Tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetve felhasználni. Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás indul, és pénzbírsággal sújthatók. 
  • A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Kormányrendelet lehetővé teszi, hogy 14. életévét betöltött személy az 1.  pirotechnikai osztályba sorolt terméket, 16. életévét betöltött személy a 2. pirotechnikai osztályba  sorolt terméket megvásárolhassa és felhasználhassa.  
  • A 3. pirotechnikai osztályba sorolt terméket nagykorú, 18. életévét vásárolhatja meg  december 28.-január 1. között, és csak december 31. 18.00 órától január 1. 6.00 óráig  használhatja.  
  • A nagy hatóanyagú termékeket azonban ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus  vásárolhatja meg felhasználási engedéllyel!

Adománygyűjtők - Trükkös lopások 

Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és  lakókörnyezetünkben olyan személyekkel,  akik adománygyűjtőnek állítják be  magukat, és valamilyen nemes célt  megjelölve készpénzt kérnek.  

A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó  segítő szervezetek soha nem kérnek  készpénzt.  

  • Soha ne adjon ki kezei közül készpénzt, bármit is ígérnek érte!  
  • Soha ne engedjen be idegent a  lakásába, amíg meg nem győződik  arról, hogy valóban hivatalos szervtől  érkezett! (kártya, igazolvány)!  
  • Ne tartson otthonában nagyobb  pénzösszeget, ha erre mégis sor kerülne, akkor tegye azt biztonságos –  számkódos és rögzített széf – helyre!  

Gépjármű-feltörés 

  • A jármű utasterében, látható helyen  hagyott értékeket az elkövetők pár  másodperc alatt megszerezhetik, sokszor  jelentős anyagi kárt okozva a járműben is.  
  • A gépjárműben hagyott értéktárgyai  nincsenek biztonságban, tegyen mindent  járműve csomagterébe!  
  • Minden esetben zárja le autóját, ablakait  soha ne hagyja lehúzott állapotban!  
  • Az utastérben még értéktelennek vélt  tárgyat se hagyjon!  

Így védhetjük meg a háziállatainkat a tűzijáték sokkhatásától 

Közeledik a szilveszter. Az ünnepi tűzijáték erős hang- és fényhatással jár. Az állatokra a tűzijáték sokként hat, amitől pánikba kerülhetnek.  

A kutyák akár séta közben a nyakörvből kihúzva a fejüket menekülésbe kezdhetnek, vagy magas kerítéseket átmászva, átugorva megszökhetnek. Az állatoknak a durrogás idejére a gazdáiknak biztosítania kell zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő. 

Jogszabályi előírás, hogy minden állattartónak kötelező megtenni azokat az intézkedéseket, amelyekkel megakadályozza az állat szökését, továbbá törekednie kell az állat megnyugtatására is!

Kisállatok ajándékba?  

Nem biztos, hogy a karácsony a legideálisabb időszak ahhoz, hogy egy kiskutya, kiscica vagy egyéb házikedvenc bekerüljön egy családba, nem a fa alá való  

A felelős állattartásra fel kell készíteni a gyere-keket is, és az ünnepi nyüzsgés nem a legideálisabb környezet egy új helyre kerülő kisállatnak.  

Egy kiskutya, kiscica jó ajándéknak tűnhet gyermekeink számára, de gondolkodjunk előrelátóan, és  mérjük fel alaposan a lehetőségeinket. Mérlegeljük azokat a dolgokat, amelyek jó gazdaként  kötelességünk figyelembe kell vennünk kisállattartóként: mennyi ideig élnek, van-e pénzünk az  etetésre, orvosi és egyéb költségekre, van-e időnk a kedvencünkre. Hiába vesszük a gyermeknek, ha  nem gondoskodik megfelelően róla, - hiszen azt tanulni kell, tanítani pedig mi fogjuk őt a helyes  állattartásra- akkor nekünk kell a megfelelő módon gondozni az új jövevényt. Az állatok élete sem  játék! Érző lények, jó gazdaként gondoskodni róluk erkölcsi kötelességünk. 

 Mit tegyünk, ha… | Hogyan előzzük meg?  Mire készüljenek fel az üzletek? | Mi a teendő, ha megtörtént a rablás? 

Az üzletekben történt  rablásokról  

Az év végi forgatagban a félreeső helyeken lévő, kis alkalmazotti  létszámmal működő kereskedelmi  üzletek, éjjel-nappali boltok,  zálogházak, ékszerüzletek, patikák  és benzinkutak is ki vannak téve a  rablók támadásának. Ezeknek a  kereskedelmi helyeknek a vagyonvédelmi eszközökkel való  ellátottsága sokszor szegényes,  legtöbb esetben kimerül az ál- vagy  gyenge minőségű kamerák alkalmazásában.  

A tulajdonosok nincsenek felkészülve a jogsértés megelőzésére, az alkalmazottak  pedig a megfelelő viselkedésre a  támadás esetére.  

Fontos tudni, hogy a rablások a zárás  időpontjában a leggyakoribbak,  amikor a forgalom már csekély, az  alkalmazott fáradt, várja a munkaidő végét és a zárási teendőit végzi, a  bevétel pedig aznapra már nem  növekszik tovább.  

A rablásra jellemző, hogy gyakran  szúró eszközzel, fegyverrel vagy  ahhoz megtévesztésig hasonló  tárggyal követi el a sok esetben  magányos tettes. A támadás 1-2 perc  alatt lezajlik.  

A rablások során leggyakrabban  készpénzt tulajdonítanak el.  

A bűncselekmény megelőzése érdekében célszerű megtenni:  

  • Az eladótér és a kassza legyen jól megvilágított. 
  • Ügyeljen arra, hogy kívülről jól be lehessen látni az eladótérbe  és a kassza területére, ezzel is növelve a potenciális elkövető lebukási lehetőségét (ne legyen koszos, matricákkal,  plakátokkal fedett, bokrok vagy fák által takart a kirakat)! 
  • Telepítsen jó minőségű kamera- és riasztó rendszert, és ezek  meglétére a bejárat közelében felirattal, plakáttal is hívja fel a  belépők figyelmét!  
  • „Csendes” riasztó rendszert szerezzen be, amely  távfelügyeleten keresztül gondoskodik a rendőrség azonnali  értesítéséről is!  
  • Az alkalmazottak legyenek kiképezve a riasztó és a kamera  használatára, azt megfelelően üzemeltessék is.  
  • A bejáraton mindenki kénytelen keresztülhaladni, így oda  helyeztessen el 1,7-1,8 méter magasságban olyan kamerát,  amin a belépők arca is jól látható!  
  • Tekintettel arra, hogy a rablás elkövetői igyekeznek az arcukat  elfedni, ezért plakát kihelyezésével, illetve szóban is  esetlegesen felhívhatják a belépők figyelmét, hogy az üzletben  ne viseljenek sapkát, kapucnit és napszemüveget.  
  • Jelölje meg az ajtó szélét különböző magasságoknál, hogy  azonosíthassa a belépők és távozók magasságát!  
  • Amennyiben az üzlet éjjel is nyitva tart, fontolja meg a zárt  ajtó – lehetőleg biztonsági ráccsal ellátott – kiadó ablakán  keresztüli kiszolgálást!  
  • A készpénz megszerzése megnehezíthető a különböző időzáras  vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használatával. 
  • A pénztárban helyezzen el egy-két olyan bankjegyet, melynek  sorszámát felírta!  
  • Amennyiben gyanús, céltalanul „lődörgő”, vagy többször is  visszatérő személy tartózkodik az üzletbe, az alkalmazott  kövesse nyomon a mozgását, kérdezze meg, hogy miben segíthet, közben jól figyelje meg a személyt, adott esetben  kezdeményezzen vele beszélgetést! A legtöbb rablásra készülő személy retteg attól, hogy felismerik, így inkább letesz  szándékáról.  
  • Az üzletben helyezzen el konvex tükröket, mellyel az  alkalmazott nyomon követheti az eladótérben tartózkodók  mozgását!  
  • A pénztár és a bolt zárásakor lehetőleg két alkalmazott legyen  jelen. 

Mire készüljön fel az alkalmazott egy támadás esetén?  

  • A rabló cselekménye elkövetésekor felfokozott idegállapotban van, izgul. Célja a gyors  pénzszerzés és nem a sérülés okozása. Felkészült arra is, hogy erőszakot alkalmazzon, ha  nincs más kiút. Ne feledje: a pénz helyettesíthető, de az élet nem! 
  • A sérülések elkerülése érdekében legyen együttműködő. Mindig csak azt tegye, amit a támadója mond, de ne legyen előzékeny vagy segítőkész! 
  • Tekintsen minden fegyverhez megtévesztésig hasonlító tárgyat éles lőfegyvernek! 
  • Csak akkor használja a „csendes riasztót”, ha azt feltűnés nélkül meg tudja tenni!  
  • Ne tegyen hirtelen mozdulatokat, ha bármit tesz, előtte mondja ki hangosan, hogy a támadó tudja, mire készül (pl.: be fogok nyúlni a zsebembe a kulcsért)! 
  • Törekedjen arra, hogy higgadt maradjon, közben pedig figyelje meg jól az elkövetőt, de ne bámulja sokáig!  
  • Haladjon fentről lefelé, jegyezze meg a fejformát, a szemet, orrot, hajszínt, ruházatot, jellegzetes szagot, látható tetoválásokat, a fegyvert tartó kezet. Hasonlítsa össze önmagával (pl.: alacsonyabb, kövérebb és idősebb, mint én) a támadót!
  • Figyelje meg alaposan a támadáshoz használt eszközt is! 
  • Amennyiben a támadó nem visel kesztyűt, jegyezze meg, hogy mihez ért hozzá!
  • A pénz átadásakor adja oda azt a pénzt is, aminek korábban a sorszámát feljegyezte!
  • Ha van rá lehetősége, figyelje meg, hogy mivel és milyen irányba távozik a rabló! A gépjármű típusát, színét, rendszámát esetleges sérüléseit, hibáit szintén jegyezze meg, de ne kezdje el  üldözni a rablót! 

A rablást követő teendők

  • Amint a rablók távoztak haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen  hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán! 
  • Tudassa a segélyhívó központtal, hogy rablás történt. Mondja meg a nevét, a helyszínt, illetve mindent  az elkövetőről, amit megjegyzett róla és gépjárművéről!  
  • Azonnal zárja be az ajtókat, hogy a helyszínt biztosítsa. Oda illetéktelen ne léphessen be. Ha más is  tartózkodott a helyszínen kérje meg, hogy ne hagyja el a területet a rendőrség kiérkezéséig, de legalább  az adatait írja fel!  
  • Ne bízzon a memóriájában, a rendőrség megérkezéséig írjon le mindent, amit megjegyzett a támadóról  és a támadásról!  
  • Ne beszélje meg az történteket más tanúkkal, mert az az ön emlékezetét is eltorzíthatja! 
  • A rendőrség kiérkezésekor legyen együttműködő, segítse munkájukat! Tudassa velük, hogy az elvitt  pénzek közül néhánynak tudja a sorszámát, adja át jegyzeteit a nyomozóknak és mutassa meg, hogy  mihez nyúlt hozzá az elkövető! 

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020