Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
November 1-től tilos az avar égetése

November 1-től tilos az avar égetése

20. november 02. 23:48 hétfő

Napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetünk és az egészségünk védelme. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének, ami rendkívül szennyező és ártalmas az emberi egészségre a keletkező rákkeltő anyagok miatt. 

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete eddig törvényi felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletben szabályozta és engedte meg az avar és kerti hulladék égetését Esztergomban.

Az Országgyűlés úgy módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényt, hogy 2021. január 1-től az önkormányzatok helyi rendeletben már nem szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését, így ennek a tevékenységnek a végzése országosan tiltott lesz.

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a 33/2020. (IX. 17.) önkormányzati rendeletét a köztisztaságról és a zöldfelületek használatáról, amely 2020. november 1. napján lépett hatályba. Eleget téve a törvényi előírásnak, a rendelet már nem szabályozza a helyi avar és kerti hulladék égetését.

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy Esztergom Város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék égetése 2020. november 1. napjától tilos.

A keletkező zöldhulladékot a Közszolgáltató szállítja el. Ahol ez nem lehetséges, ott a környezetkímélő komposztálás a megoldás, amivel jó minőségű humuszt lehet előállítani. 

Kérjük a jogkövető magatartás betartását és a levegő minőségének védelme érdekében az avarégetés mellőzését.


 

Schottner Norbert
Esztergom Város jegyzője

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020