Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Esztergomi Kőrösy László Középiskolai Kollégium energetikai korszerűsítése

Esztergomi Kőrösy László Középiskolai Kollégium energetikai korszerűsítése

21. december 20. 13:37 hétfő

Projekt címe: Esztergomi Kőrösy László Középiskolai Kollégium energetikai korszerűsítése

Kedvezményezett neve: Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projektazonosító: TOP-3.2.1-16-KO1-2020-00009

Támogatási összeg: 132 000 000 Ft

Támogatási intenzitás: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.02.11.

A projekt célja a Kőrösy László Kollégium épületenergetikai minőségének javítása a gépészeti rendszerek fejlesztésével, rekonstrukciójával, valamint megújuló energiatermelő rendszer kiépítésével.

A fejlesztés keretében az alábbi beavatkozásokra kerül sor:

  • Fűtési rendszer korszerűsítése, hőtermelők cseréje kondenzációs gázkazánokra, valamint időjáráskövető szabályzással történő ellátása, továbbá szükség szerint a hőleadói oldal korszerűsítés;
  • Melegvíz termelő rendszerre kötött, veszélyes állapotú napkollektoros rendszer bontása, új 100 m2 napkollektoros rendszer telepítése;
  • Az épület magastetős, kishajlásszögű tetőfelületeire 18 kW csatlakozási teljesítményű, háztartási méretű kiserőmű fotovoltaikus energiatermelő rendszer telepítése

A kialakításra kerülő műszaki megoldások alkalmazásával lehetővé válik az energiafelhasználás csökkentése, valamint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentés elérésére egyaránt.

A gépészeti tervek elkészítése folyamatban van, melynek - a műemléki környezet miatt - az Örökségvédelem jóváhagyása is szükséges. A statikai vizsgálat megállapította, hogy a fa tetőszerkezet nem megfelelő a napelemek által jelentett többletteher viselésére. A tetőszerkezet megerősítésének költségét az önkormányzat saját forrásból valósítja meg.

Az elkészült és az Örökségvédelmi Hivatal által jóváhagyott műszaki tervek alapján 2022 4. negyedévében a nyílt közbeszerzési eljárás lezárásaként megtörtént a kivitelező kiválasztása.

2023. január 17-én a kivitelezési szerződés aláírásra került a nyertes Thermo Épgép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft-vel és megkezdődtek az energetikai felújítás munkálatai, melyhez kapcsolódóan a tetőszerkezet megerősítése és megújítása is szükséges volt.

Első lépésben a tetőszerkezet felújítására volt szükség az új napelemek és kollektorok fogadásához. A kazánok cseréje ezzel párhuzamosan zajlott oly módon, hogy a kollégium konyhájának működésben ne történjen fennakadás.
2023. augusztus 28-án lezárult a műszaki átadás-átvételi eljárás. Elkészült a korszerűsítésen átesett épület energetikai tanúsítványa, mely szerint az épület elérte a BB, azaz közel nulla energiaigény követelmény szintet.

A projekt fizikai zárása 2023. 10. 30-án megvalósult.

100%-os készültségi fok

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020