Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút kiépítése

Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút kiépítése

21. január 26. 14:19 kedd

Esztergom Város Önkormányzata

Sajtóközlemény             

Projekt címe:   Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút kiépítése

 

Kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata

Projektazonosító: TOP-3.1.1-16-KO1-2019-00007

Támogatási összeg: 918 431 219 Ft

Támogatási intenzitás: 100%

 

 

A 918 431 219 Ftösszköltségű, 100%-os támogatási aránnyal rendelkező projekt célja: az Esztergomot Esztergom-Kertvárossal összekötő kerékpárút kiépítése.

Esztergom Város Önkormányzata a projekt során újabb Kerékpárosbarát fejlesztést valósít meg A projektben létrejövő 7,2 kilométeres kerékpárút Esztergom belvárosát köti majd össze az Esztergom-Kertváros településrészben található Palatinus-tóval.

Esztergomban a Mária Valéria hídfőtől a Schweidel J. utcáig kijelöléssel és helyenként burkolatfelújítással, a Schweidel J. utcától az Esztergom-Kertváros Sátorkő utcáig új építésű és kijelöléssel létesített szakaszok kombinációjával, majd ezt követően a Palatinus-tóig újra csak kijelöléssel kerül kialakításra az új kerékpáros útvonal.

A fejlesztés összhangban van Esztergom Város kerékpárforgalmi hálózati tervével. A tervezett kerékpárút része a Duna menti kerékpárútvonalnak, és az esztergomi kerékpáros hálózat részeként rávezet az épülő EUROVELO6 nyomvonalára.

A projekt részeként kerékpáros közlekedést népszerűsítő és közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló tevékenységet is megvalósítunk.

 

Hernádi Ádám
polgármester

Elkészültek a kerékpárút engedélyes és kiviteli tervei. A pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően a tervekhez közúti biztonsági audit készült, melynek ajánlásait a tervben átvezetni szükséges. A 7200 méter hosszú kerékpárutat kivitelező vállalkozás kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van.

Az eredményes közbeszerzési eljárás lezárásaként 2022. október 24-én aláírásra került a vállalkozási szerződés a nyertes C-Sped 84 Kft-vel. A munkaterület átadása után megkezdődhettek a kivitelezési munkák.

Az első ütemben a műszaki terv III. – VIII. szakasza valósult meg, mely a Schweidel utcától a vasúti vágányok mellett a KEMŐ Pszichiátriai központig tartó, új kiépítésű önálló kerékpárút szakasz. Ezen a szakaszon egy, a Szentléleki patakon átvezető kerékpáros híd is épült. A MÁV iparvágány keresztezésnél elkészült a labirint-korláttal biztosított útátjáró. A kerékpárosok biztonsága érdekében közvilágítás került kialakításra. A Szalézi lakótelepen üzembe helyezték az MV Bike közösségi kerékpárkölcsönző rendszer új állomását.

Az új építésű szakasz ünnepélyes átadására és bebiciklizésére 2023. július 6-án került sor.

A fenti munkálatok elkészültével a kivitelező megkezdte az útburkolati jelek felfestését is.

Az utolsó, IX. szakaszon, az esztergom-kertvárosi Damjanich utca szervízútján öt építési ütemben valósult meg a kivitelezés, mivel a forgalomterelési ütemek szakaszos munkavégzést tettek lehetővé. A szervizúton zökkenésmentes térkő burkolat készült, ezen kerültek felfestésre a kerékpáros nyomok.

A kerékpárút hivatalos átadása 2023. október 24-én zajlott le. Ez alkalommal kerületek átadásra a Bringázz biztonságosan című szemléletformálási tevékenység keretében meghirdetett iskolai rajzverseny díjai is. Az ajándékok, az elkészült kiadvány és színező füzetek a biztonságos kerékpározás népszerűsítéséhez kapcsolódtak.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020