Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Szerdán tetőzik a Duna: biztonságosan levezetik az árhullámot

Szerdán tetőzik a Duna: biztonságosan levezetik az árhullámot

21. július 20. 11:16 kedd

Szerdán tetőzik a Duna vízszintje, Esztergomnál várhatóan I. fokú készültség lehet érvényben.

Mint az Országos Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásából kiderült, az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette. A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a július 17-én szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette.

Ezeken a területeken, területi átlagban, 24 óra leforgása alatt 33-62 milliméter csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 milliméter eső esett. A hidegörvény hétfőn lassan dél felé eltávolodik és legyengül, északnyugat felől hidegfront érkezik, mellyel szárazabb légtömegek érkeznek a térségbe. A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I. fokot kell majd elrendelni. Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli.

A vízügyi főigazgatóság kiemelte, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezi az vízügy. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

Hozzátették, hogy a következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón, ezért a vízitúrázók figyelmét a fokozott óvatosságra kérik.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020