Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Csatlakozás a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez

Csatlakozás a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez

22. május 19. 11:30 csütörtök

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzat képviselő-testülete mai (05.19.) rendes testületi ülésén úgy döntött, felhatalmazza Hernádi Ádám polgármestert arra, hogy – eleget téve Szita Károly elnök invitálásának – kezdeményezze városunk csatlakozását a Megyei Jogú Városok Szövetségéhez.

Mi is az a Megyei Jogú Városok Szövetsége?

A szövetség az egyesülési jogról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban alakult meg 1990. december 19-én. Az alapszabály szerint a szövetség minden, a Magyar Országgyűlés által megyei jogú rangra emelt város a tagja lehet.

A polgármesterek, alpolgármesterek a közgyűlésben és a bizottsági, kollégiumi munka során fejtik ki a véleményüket.

A szövetség folyamatos feladatai közé tartozik a véleménynyilvánítás a megyei jogú városokat érintő jogszabályok és más állami döntések tervezeteivel kapcsolatban, valamint az általános részvétel a jogalkotási, jogszabály-előkészítési munkában.

Az MJVSZ állandó képviseletet lát el országos jelentőségű kérdésekben, illetve egyedi állami döntéseknél. A szövetség hatékony működéséhez elengedhetetlen a különböző típusú és szintű állami és társadalmi érdekképviseleti szervekkel, valamint a külföldi szervezetekkel való együttműködés. A nemzetközi kapcsolatok és tapasztalatcserék, a nemzetközi projektekben való részvétel, valamint a támogatási rendszerek folyamatos figyelése, a pályázati részvétel összehangolása kiemelt szerepet kap a munkában. A tagvárosok számára egyébként is, de a szövetség egészére nézve is fontos a nemzetközi önkormányzati szövetségekkel való kapcsolattartás, a tudományos kutatások ösztönzése, támogatása is. A szövetség célja a megyei jogú városok önkormányzati jogainak kollektív képviselete, érdekvédelme, érdekérvényesítés, az önkormányzati működés fejlesztése, a hazai és nemzetközi önkormányzati szövetségekkel való együttműködés. A szövetség talán legfontosabb eredménye a belső kommunikáció és együttműködés megerősítése mellett a politikai és szakmai fórumokon, egyeztetéseken való részvétel, mely által komoly tekintélyt vívott ki magának. Sikerült megvalósítani azt a célt, hogy szinte minden jogszabály előkészítésébe bekapcsolódtak a szövetség tisztségviselői és munkatársaik. A kapcsolatok elmélyülésében komoly szerepet játszott, hogy a bizottságok által kiadott állásfoglalások, a Jegyzői Kollégium szakmai irányításával kiadott jogszabály-módosító javaslatok, vélemények helytállóak, a kritikák a tervezetet készítők számára elfogadhatóak voltak. Az elmúl évek során egyre markánsabban kirajzolódott a szövetség kifelé érdekvédelmi és érdekérvényesítő, befelé szolgáltató arculata.

Mik a Szövetség konkrét, alapszabályba foglalt feladatai?

  • véleménynyilvánítás a megyei jogú városokat érintő jogszabályok és más állami döntések tervezeteivel kapcsolatban
  • általános jellegű részvétel a jogalkotási, jogszabály-előkészítési munkában
  • véleménynyilvánítás, érdekképviselet országos jelentőségű kérdésekben, illetve egyedi állami döntéseknél
  • kapcsolattartás különböző típusú és szintű állami, társadalmi, érdekképviseleti szervezetekkel, különös tekintettel a többi település érdekszövetségre
  • kapcsolatok kialakítása hasonló külföldi önkormányzati szövetségekkel
  • együttműködés és segélyprogramok szervezése a városok, a hazai és nemzetközi önkormányzati szövetségek között
  • a megyei jogú városokra vonatkozó tudományos kutatások ösztönzése, támogatása, a nagyvárosokra vonatkozó általános törvényszerűségek feltárása
  • belső információs rendszer, adat- és dokumentációs bázis kialakítása, kiadványok megjelentetése
  • szakértői értekezletek, szakmai továbbképzések szervezése
  • alapítványok, pályázatok valamint egyéb pénzeszközök megpályázása, felhasználása
  • tagdíjon felüli támogatási források felkutatása, igénybevétele
Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020