Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
7. Etter-ház (Deák Ferenc utca 7.)

7. Etter-ház (Deák Ferenc utca 7.)

20. május 02. 21:02 szombat

A 19. századi romantikus építészet szép alkotása az Etter Lőrinc serfőző részére épített lakóház.

A sötétebb és világosabb színűre égetett téglákból rakott, pompás homlokzatú lakóház Prokopp János tervei szerint épült 1860-ban. A ház legdíszesebb része a négyablakos homlokzat. A keresztosztásos ablakok közös övpárkányon ülnek, alattuk csúcsukra állított négyzetek.

Az ablakok felett Marschalkó János (1817–1877) neves szobrászművész által készített portrék láthatók. A kaputól balra az első Garibaldi egyik harcosát ábrázolja, a második Bercsényit, a harmadik Széchenyi Istvánt, a negyedik pedig egy kurucsüveges katonát. Felettük a fűrészfogas párkányzat tovább fokozza a romantika játékosságát. Marschalkó János kiváló szobrászművész készítette többek között a Lánchíd kőoroszlánjait (1852), a debreceni honvédtemető előtti oroszlánszobrot, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és a Pesti Vigadó épületeinek szobrászati díszeit is.

A kapuzatot és az utolsó két ablakottoronyszerű félpillérek határolják, felettük szőlőleveles kerámiafríz húzódik. A kapu felett egy fordított trapéz márványtáblán az építtető monogramja látható az építés évével.

Az Etter család 1837-ben települt Esztergomba. A németországi Thalhausenből érkező Etter János serfőzőmestertől a serházat fia, Etter Lőrinc örökölte. Ő bízta meg Prokopp Jánost az igényes lakóház megépítésével, melyet 1910-ig a járásbíróság bérelt. Az épület 1891-ben dr. Niedermann Pál ügyvéd, majd 1898-ban Horn Mór tulajdona lett, 1920 óta Borz Kálmán halászmester családjáé.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020