Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
15. Staudner–Niedermann-ház (Széchenyi tér 6.)

15. Staudner–Niedermann-ház (Széchenyi tér 6.)

20. május 02. 20:44 szombat

A lakóházat egy gótikus pince fölé emelték, az épület is középkori alapokon áll. Első tulajdonosa 1733-ban Czott András.

Staudner József tímármester 1761-ben költözött ide, a család három generáción keresztül űzte a tímármesterséget. A tér nyugati, Kis-Duna felőli oldalán szívesen vásároltak vagy béreltek házat tímárok és cserzővargák, mert mesterségük sok vizet igényelt, és e házak kertjei leértek a folyóig.

Staudner Imre testvérét vette feleségül Beszédes Sándor, aki 1868-tól élt Esztergomban.

A házasságkötést követően itt nyitotta meg műtermét az országosan ismert fotográfus. Őt kérte fel Erzsébet királyné a gödöllői kastély lefényképezésére, amiért elismerő oklevélben részesült. Az érsekség számára 1868 és 1880 között 154 képben örökítette meg a Kincstár legértékesebb műkincseit. A belga királyné, akiről a Margit-szigeten készített felvételeket, köszönetül gyémántokkal kirakott zafírköves aranygyűrűt küldött Beszédesnek. 1874-ben, fényvésetnek nevezett sokszorosító eljárásáért Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Képeit meghívták a Bécsben rendezett világkiállításra is. Az 1876-os, Esztergomot is sújtó nagy árvízről készült felvételeiből fotóalbumot állított össze, melynek bevételéből az árvízkárosultakat segítette. Műhelyében tanult Pest-Buda nagy fényképésze, Klösz György: neki köszönhetjük a századforduló Budapestjének legszebb képeit. Beszédes Sándor 1889-ben hunyt el, hamvait a belvárosi temető Staudner-sírboltja fogadta be.

1892 és 1916 között Niedermann József városi főjegyző volt a ház tulajdonosa.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020