Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
16. Feichtinger–Pozzi-ház (Széchenyi tér 15.)

16. Feichtinger–Pozzi-ház (Széchenyi tér 15.)

20. május 02. 20:41 szombat

Középkori alapokon áll a kétszintes barokk épület, amely fő homlokzatával a főteret és a néhai Buda (ma Kossuth Lajos) utcát összekötő egykori utcácskára tekint.

Bejárata a toronyszerűen előreugró rész félkörívekkel nyitott árkádja alatt található. Lépcsőháza, az eredeti helyükön látható ajtókeretek, a manzárdtető, valamint a helyiségek boltozata máig őrzi a díszítményeitől sajnos megfosztott lakóház 18. századi arcát.

Feichtinger Ferenc vaskereskedő 1766-ban építtette lakás és üzlet céljára. Feichtinger a város egyik leggazdagabb polgára, városi szenátor volt. Művészetpártolásának ékes bizonyítéka a ferencesek templomában 1774-ben általa emelt Szűz Mária-oltár. Utódai között találjuk Feichtinger Sándort (1817–1907), az országosan ismert orvos botanikust, kórházigazgatót, aki tagja volt az 1894-ben alakult Esztergom-vidéki Régészeti és Történelmi Társulatnak. A társulat támogatásával 1908-ban jelent meg az Esztergom megye és környékének flórája című tudományos műve, amely a Duna mindkét partjának máig legteljesebb botanikai feldolgozását adja.

A ház egy későbbi tulajdonosa, Giefing Ferenc görög fűszerkereskedő idejében, 1837-ben itt alakult meg az esztergomi kaszinóegylet, melynek üléstermét Pach János, a Bazilika építőmestere alakította ki. A város társadalmi-kulturális életét összefogó kaszinó híre a felvidéki megyékbe is eljutott. 1841-től a házat Pozzi Antal Torinóból származó kereskedő vásárolta meg, és norinbergi (kozmetikai-egészségügyi-háztartási-papíripari) kereskedést nyitott benne.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020