Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
19. Szerecsen-ház (Kossuth Lajos utca 2. – Simor János utca 1.)

19. Szerecsen-ház (Kossuth Lajos utca 2. – Simor János utca 1.)

20. május 02. 20:28 szombat

A fő nézetével a Rákóczi térre tekintő ún. Szerecsen-ház 1955 és 1956 között épült három, a 2. világháborúban bombázás áldozatául esett lakóház helyén.

Esztergom legrégebbi szállója, a Vendégfogadó a Három Szerecsenhez bejárata az egykori Buda, ma Kossuth Lajos utcára nyílott. Homlokzatán, az emeleti falfülkékben, egykoron három szerecsent ábrázoló mellszobor állt az 1880-es évek elején készült képeslapok tanúsága szerint. A királyi városon átutazók kedvelt fogadója volt.

A ház árkádos főhomlokzata a Prímás-szigetre vezető Lőrinc utca felé fordul, két oldalszárnya a Kossuth Lajos és a Simor János utca felé tekint.

Az épület tervezője Váczy-Hübschl Antal esztergomi tervezőmérnök, akinek a korszak lehetőségei között egy igényes, a város történelmére legalább részleteiben utaló épületet sikerült elfogadtatnia. Ennek jegyében helyezték el a tér és a főutca sarkának homlokzatán, az első emelet magasságában a latin polgárt ábrázoló, két méter magas szobrot. A kardra és Árpád-sávos pajzsra támaszkodó, középkori ruhát viselő férfialak alkotója Tar István (1910–1971) szobrászművész.

A középkori városkaput idéző, udvarra nyíló, széles kovácsoltvas kaput idősebb Bieber Károly kovácsművész (1893–1991) alkotta. Ennek a kapunak a címere és a felirata emlékeztet arra, hogy innét néhány méterre a föld alatt rejtőznek az egykori királyi városba vezető, feltárt, de visszatemetett középkori városkapunak a maradványai.

A ház alapozásakor előkerült a királyi város Lőrinc-kapujától induló városfal jelentős része, melyre a falon elhelyezett emléktábla utal.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020