Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Gyász - elhunyt Klotz József

Gyász - elhunyt Klotz József

23. január 25. 08:36 szerda

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Klotz József, városunk emblematikus polihisztora életének 100. évében 2023. január 23-án elhunyt.

Klotz József 1923. febr. 7-én született Leányváron. Tanulmányait Dorogon majd Pilisvörösváron végezte. Felnőttként az esztergomi Szent István Gimnáziumban érettségizett.

1939-től a Dorogi Szénbányák Bányagépgyártó- és Javító Üzemében dolgozott pénzügyi munkakörben.

Szerteágazó érdeklődésének köszönhetően megannyi területen ért el eredményeket, munkásságával nemcsak városunkat, hanem az egész országot gazdagabbá tette.

Az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör legidősebb aktív tagja volt. A gombászat mellett a gyógynövényismeretei által is hozzájárult a kör nívójának emeléséhez. Több ízben vett részt – aktív szervezőként is – gombakiállításokon, előadásokat tartott róluk és a gyógynövényekről. Vizsgázott gomba vizsgáló, gyógynövény szakértő, tanácsadó, gyűjtő.

Emellett festett (híres festmények replikáit készítette el magas színvonalon) és publikált is.

Ornitológiai érdeklődésének köszönhetően csatlakozott a Magyar Madártani Egyesülethez, a szentendrei munkacsoport tagjaként részt vett annak madárodú-telepítési programjában. Madárhangokat gyűjtött egy saját készítésű akusztikus tükör segítségével.

Ám ami miatt talán a leghíresebbé vált Esztergomban, az a csillagászat, azon belül is a napórák iránti érdeklődése. A napórák iránti érdeklődését egy kép keltette fel, amely bomeói bennszülöttet ábrázolt, aki földbeszúrt bottal határozta meg az időt. Az első napórát 1981-ben készítette a kesztölci óvoda részére. Ezt még több napóra készítése követte: iskola, óvoda, templom, magánszemélyek, intézmények (Kolping, Környezetkultúra Egyesület, Szabadidőközpont) megrendelésére. Az általa készített napórák mindegyike szerepel Keszthelyi Sándor Magyarország napórái című összefoglaló művében. Az ő tervezésével készült el az egykori Zöldház falán lévő napóra, valamint városunk emblematikus napórája a Szent Tamás hegyen. A 2009. őszén átadott négy méter átmérőjű helio-kronométer az ország legnagyobb ilyen eszköze. Feliratai külön figyelmet érdemelnek: fölül a NIHIL EGO SINE SOLE, vagyis a ’Semmi sem vagyok a Nap’ nélkül, míg alul a NIHIL TU SINE DEO, vagyis 'Semmi sem vagy Isten nélkül' latin mondatok. Az óramű napsárga színű kerek lapját alapozó festés után, három rétegben színezték homlokzatfestékkel. A téli időszámítás arab óraszámait alumíniumból készítették, ezek 8 órától 5 óráig mutatják az időt. A nyári időszámítás római óraszámai vörösrézből készültek, ezek IX órától VI óráig jelzik az időt. Emellett az ország számos pontjára tervezett még ilyen konstrukciókat. Jó kapcsolatot ápolt az esztergomi amatőr csillagászokkal is.

Munkásságát több ízben is elismerték az elöljárók: 1995-ben Esztergomért emlékplakettet, 2008-ban Dr. Jócsik Lajos-díj „Esztergom Tiszta, Zöld Környezetéért” kitüntetést, míg 2018-ban, 95 évesen Pro Urbe díjat kapott.

Életműve példa mindannyiunk számára. Klotz József személyében egy hamisítatlan XXI. századi polihisztor távozott.

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020