Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Hivatásforgalmú kerékpárút kiépítése a Belváros és Ipari Park között Esztergomban

Hivatásforgalmú kerékpárút kiépítése a Belváros és Ipari Park között Esztergomban

20. november 12. 12:53 csütörtök

A Széchenyi 2020 program keretében 120 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatással elkészült az Esztergom belvárosát az Ipari Parkkal összekötő kerékpárút

Projekt címe: Hivatásforgalmú kerékpárút kiépítése a Belváros és Ipari Park között Esztergomban - Fenntartható települési közlekedésfejlesztés
Kedvezményezett neve: Esztergom Város Önkormányzata
Projektazonosító: TOP-3.1.1-15-KO1-2016-00003
Támogatási összeg: 120 000 000 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
A projekt megvalósításának kezdete: 2017. június 30.
A projekt befejezésének ideje: 2020. augusztus 28.

Az 120 000 000 Ft összköltségű, 100%-os támogatási aránnyal rendelkező projekt célja: Hivatásforgalmú kerékpárút kiépítése a Belváros és Ipari Park között Esztergomban.
Esztergom Város Önkormányzata a projekt során „Kerékpárosbarát fejlesztést” valósít meg. A fejlesztés során a városközpontot kötjük össze a város dél-nyugati részén elhelyezkedő Ipari Parkkal. 

A projektben megfogalmazott elsődleges célunk a város kerékpárosbaráttá tétele és az Ipari Parkban dolgozók számára a kerékpárral történő biztonságos odajutás elősegítése. E komplex cél elérését mind infrastrukturálisan, mind a megvalósuló szemléletformálással igyekszünk elősegíteni.
A projekt részeként kerékpáros közlekedést népszerűsítő, közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló tevékenység is megvalósult: információs kiadványt készült a létrejött fejlesztésről és az azzal kapcsolatos forgalmi változásokról, valamint általános iskolások részére a biztonságos kerékpározást népszerűsítő projektnapot tartottunk.

A beruházás a megye integrált fejlesztési programjának részeként és Esztergom integrált településfejlesztési stratégiájában foglaltak szerint valósul meg. A fejlesztés részeként megvalósuló hivatásforgalmú kerékpárút a város kerékpáros hálózatának része, amely összhangban van a város készülő közlekedésfejlesztési koncepciójával. 
A tervezett kerékpárút része a Duna menti kerékpárútvonalnak. Az esztergomi kerékpáros hálózat részeként rávezet az épülő EUROVELO6 nyomvonalára. A projekt részeként integrált átszállási és eszközváltó pontok, intermodális - közúti és vasúti közlekedéssel közös - infrastrukturális elemek kerülnek kialakításra, erősítve ezzel a közösségi közlekedés elérhetőségét, versenyképességét. 

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020