Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2022.05.19. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2022.05.19. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

22. május 20. 14:05 péntek

2022. május 19-én megtartotta soron következő rendes ülését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzat képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 8 képviselő és a polgármester, az ülés határozatképes. Nem vett részt az ülésen Bádi Gábor, Cserép János, dr. Révfalvi Gergely, Torma László és Vargáné Drevenka Györgyi képviselő.

A Képviselő-testület a meghívóban szereplő napirendi pontok mellett a következő sürgősségi indítványt vette fel napirendre: „Majer István-díj az „Esztergomi Nevelésért” kitüntetés adományozása” tárgyú napirendi pont.

Továbbá a meghívóban szereplő napirendi pontok közül levételre került a „A Strigonium Zrt. 2022. évi üzleti tervének elfogadása” tárgyú napirendi pont.

Az ülés elő napirendi pontjában a Képviselő-testület elfogadta az Esztergomi Rendőrkapitányság 2021. évi beszámolóját Esztergom város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekben tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról, amelyet az Esztergomi Rendőrkapitányság vezetője, Debreczeni István rendőr alezredes összefoglalt.

A második napirendi pontban a Képviselő-testület ismét egy beszámoló elfogadásáról döntött, amely az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2021. évi tevékenységéről szólt. A beszámolót Nagy Imre tűzoltó százados mb. tűzoltóparancsnok ismertette.

A harmadik napirendi pontban megalkották az Önkormányzat 2021. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletet. 

Az önkormányzat 2021. évi működése és gazdálkodása összességében megfelelt a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek. A feladatok ellátása zavartalanul, az előző év színvonalának megtartásával történt.

A negyedik napirendi pont Esztergom Város forgalmi és parkolási rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása volt, amely a lakossági bejelentések és a közterület-felügyelet munkája ellátása során szerzett tapasztalatokat figyelembe véve került módosításra.

2022. május 01. napjától Esztergom megyei jogú város lett, ezért szükséges az Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2019. (XI. 25.) önkormányzati rendeletet és az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát felülvizsgálni és módosítani. Az ötödik és hatodik napirendi pont ezen módosításokról szólt, amelyet a Képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. 

A következő napirendi pont is a megyei jogú városi rang megszerzéséhez kapcsolódott, amelyben a Képviselő-testület úgy döntött, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata kezdeményezi tagfelvételét a Megyei Jogú Városok Szövetségébe és felhatalmazza a Polgármestert a Szövetséggel történő kapcsolatfelvételre és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.

A nyolcadik és a kilencedik napirendi pontokban a Képviselő-testület elfogadta a gyermekjóléti- és gyermekvédelmi feladatok 2021. évi ellátásáról szóló átfogó értékelést, valamint A Művelődés Háza Nonprofit Kft. 2021. évi beszámolóját.

A tizedik napirendi pont a 2022-es évre tervezett útfelújítások első ütemét tartalmazta, amelyet a Képviselő-testület 9 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadott. Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata az útfelújítási munkálatok első ütemeként az alábbi utcákat kívánja felújítani: Szarvaskői út, Bocskoroskúti út, Sátorkői utca., Téglaház utca. A felújítás során bitumenes kötőanyagú két rétegű, itatásos szórt felületi bevonat kerül felhordásra, ahol szükséges, a közművek fedlapjainak szintbehelyezésére, cseréjére, illetve árok, folyóka kialakítására kerül sor. Az Arany J. utca esetében terveztetésre kerül az út- és járda építése, felújítása.

Ezután megint egy beszámoló elfogadása következett, amely a helyi adóhatóság 2021. évi tevékenységéről szólt. Esztergom Város Önkormányzata a helyi adók jelenleg alkalmazott adómértékeit a helyi sajátosságokhoz, a gazdálkodási követelményekhez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan állapította meg. A beszámoló részletesen tartalmazza az Önkormányzat adóbevételeit, a helyi adók mértékét, illetve a feladatellátás leírását.

A következő napirendi pontban a Képviselő-testület az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület 2022. évi támogatásáról döntött bruttó 2.000.000,- Ft összegben, tekintettel az Önkormányzat és az Esztergom Város Polgárőr Egyesülete között létrejött együttműködési megállapodásra. A megállapodás célja a felek a közrend-közbiztonság, a közlekedésbiztonság növelésének, a lakosság és a turisták biztonságérzetének megerősítése, a jogsértések megelőzése, valamint a megfelelő és kölcsönös tájékoztatás érdekében együttműködnek. 

Ezután a Testület megállapította Hernádi Ádám polgármester illetményét, amelynek módosítása azért volt szükséges, mivel Esztergom megyei jogú város lett és az erre vonatkozó szabályok is módosultak.

Majd a Képviselő-testület úgy döntött, hogy az 1. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó, praxisjoggal rendelkező háziorvost, a rendelőhelyiségének (2500 Esztergom, Aradi vértanúk tere 2/A) bérleti díjára vonatkozóan visszamenőlegesen, 2022. január 1. napjától 2022. április 30. napjáig 680.000 Ft-tal támogatja.

A következő napirendi pontban a Képviselő-testület egyhangú döntése alapján, a Magyar Állam 1/1 arányú tulajdonában és a Magyar Nemzeti Múzeum vagyonkezelésében álló Esztergom belterület, 16241 helyrajzi számú „kivett közpark” megnevezésű ingatlant ingyenesen önkormányzati tulajdonába veszi. Az Önkormányzat településfejlesztési, településrendezési, valamint településüzemeltetési – közpark létesítése és fenntartása, kulturális szolgáltatások helyszínének kialakítása és üzemeltetése, parkoló létesítése és fenntartása, turistaforgalomhoz kapcsolódó infrastruktúra kialakítása és üzemeltetése - feladatainak ellátása érdekében kívánja tulajdonba venni.

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok 2021. évi beszámolóinak elfogadása következett. A Gran Spa & Sport Kft., az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft., a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft., és a Strigonium Zrt. beszámolóit a Képviselő-testület egyhangúlag jóváhagyta.

A következő napirendi pontokban elfogadták a Strigonium Zrt. javadalmazási szabályzatát, illetve a Gran Spa & Sport Kft. 2022. évi üzleti tervét. Továbbá a Képviselő-testület ügy döntött, hogy a Gran Spa & Sport Kft. működési költségeinek fedezésére 80.000.000, - Ft-ot, azaz nyolcvanmillió forintot a 2022. évre vonatkozóan, két részletben vissza nem terítendő támogatás formájában biztosít, azzal a feltétellel, hogy a második részlet utalását megelőzően a Polgármester jogosult felülvizsgálni az esedékes részlet szükségességét. Amennyiben a vizsgálat nem, vagy csak részben indokolja a második részlet folyósítását, akkor a Polgármester jogosult dönteni a szerződés módosításáról

Ezt követően a Képviselő-testület úgy döntött, hogy az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Esztergom belterület, 16362 hrsz-ú, 1756 m² nagyságú ingatlanért cserébe az Esztergom-Budapest Főegyházmegye tulajdonában lévő Esztergom belterület, 16363/1 hrsz-ú, természetben 2500 Esztergom, Helischer József út 10. szám alatt lévő kivett általános iskola megnevezésű, 17.666 m2 nagyságú ingatlan 1756 m2 nagyságú részének tulajdonjogát kívánja megszerezni. 

Tekintettel arra, hogy Magyarország Kormánya nemzetünk szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint az egyházakra, melyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében, a Képviselő-testület úgy döntött, hogy az Esztergom, belterület 74 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Wesselényi Miklós utca 40-42. szám alatti ingatlant, illetve az Esztergom, belterület 168 helyrajzi számú, természetben a 2500 Esztergom, Wesselényi Miklós utca 39/A. szám alatti ingatlant ingyenesen átadja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részére. Mindkét ingatlan a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola használatában van.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága, mint közútkezelő tájékoztatása szerint, az Esztergom Táncsics Mihály utca (Bottyán-hídtól Mária Valéria hídig tartó útszakasza) jelenleg is a Magyar Állam tulajdonában van, azonban a közútkezelői tevékenységet régóta Önkormányzatunk végzi. Az ingatlanrész már nem képezi részét az országos közúthálózatnak.  A helyzet rendezése érdekében szükségessé vált földmérő által készített változási vázrajz megrendelése, mely szerint a változás utáni Esztergom belterület, 16348/5 helyrajzi számú, 2565 m2 területű, a Magyar Közútnál nettó 7.951.252 Ft nyilvántartási értékű, közút megnevezésű ingatlan tulajdonjoga térítésmentesen Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatához kerülne. 

Ennek megfelelően a Képviselő-testület úgy döntött, elfogadja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. meghatalmazását, és kezdeményezi az Esztergom belterület, 16328/5 és 16348/2 helyrajzi számú földrészletek vonatkozásában a telekalakítási és ingatlan-nyilvántartási ügyintézését, valamint úgy döntött, élni kíván a Geo-Ikon Bt. által készített változási vázrajzának területkimutatásán változás után szereplő Esztergom belterület, 16348/5 helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan tett térítésmentes önkormányzati tulajdonba és vagyonkezelésbe adásra vonatkozó ajánlattal, és előzetes megállapodást köt a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel az országos közúti útszakasz, és útszakasz alatti, Esztergom belterület, 16328/5 helyrajzi számú, 2565 m² alapterületű, „kivett országos közút” megnevezésű beépített földrészlet helyi közúttá minősíttetése és az útszakasz átadás – átvétele tárgyában.

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a Képviselő-testület Kőhalminé Varga Szilvia kérelméről döntött. Beadványában kérte, hogy az Önkormányzat tulajdonában álló egyes ingatlanokat 5 évre haszonbérbe vehesse, az általa bérelni kívánt terület nagysága összesen: 42.761 m2. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy módosítja a 621/2019. (IX.19.) határozatát, meghatározta a bérleti díj egységárát szántó, gyep, legelő, rét, szőlő, gyümölcsös, kert, valamint a teljes területre számított éves bérleti díjat.

Ezután a Képviselő-testület zárt ülésen tárgyalta az Esztergomi Zöld Óvoda intézményvezetőjének pályázat nélküli intézményvezetői megbízását, az Eszköz Kft. „v.a.” felügyelő bizottsági tagjainak és könyvvizsgálóinak megválasztását, az aktuális peres és peren kívüli ügyekről szóló tájékoztatót, illetve a Majer István-díj az „Esztergomi Nevelésért” kitüntetés adományozását. 

 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020