Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beszámoló a 2021.10.21. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

Beszámoló a 2021.10.21. napján megtartott rendes képviselő-testületi ülésről

21. október 22. 16:54 péntek

2021. október 21-én tartotta meg munkaterv szerinti soron következő rendes ülését Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete. Hernádi Ádám polgármester az ülés elején köszöntötte a megjelenteket, megállapította, hogy az ülés törvényesen került összehívásra, azon megjelent 10 képviselő és a polgármester, az ülés határozatképes. Az ülés alatt érkezett meg Torma László képviselő. Nem vett részt az ülésen Bádi Gábor, dr. Révfalvi Gergely és Vargáné Drevenka Györgyi képviselő.

 

A meghívóban szereplő napirendi pontokon kívül felvették napirendre a „Versenytárgyalás eredményhirdetése az Esztergom, 18168/4 hrsz-ú, természetben a 2500 Esztergom, Mátyás király utcában található ingatlan (KECS) értékesítésére vonatkozóan” tárgyú sürgősségi indítványt. Levették napirendről a „Döntés Esztergom Város Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok értékesítésre történő kijelöléséről” tárgyú napirendi pontot, helyette azonos címmel vettek föl egy sürgősségi indítvány. Az ülésen először a két sürgősségi indítványt tárgyalták meg.

 

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete Pénzügyi és Jogi Bizottságának 36/2021. (VIII.05.) határozata alapján nyilvános versenytárgyalás kiírására került sor a 18168/4 hrsz-ú, a Mátyás király utcában található ingatlan (KECS) értékesítésére. A Képviselő-testület a versenytárgyalást eredménytelennek nyilvánította.

 

Esztergom Város Önkormányzat tulajdonát képezi a Jókai Mór utca 1. szám alatti Sándor-palota és a Széchenyi tér 7. szám alatti Gróh-ház. Mindkét ingatlan üresen áll, kötelező feladatellátást nem szolgálnak, ugyanakkor szerkezetileg nagyon rossz állapotban vannak, ezért javasolt az ingatlanok felújítási kötelezettséggel történő értékesítésre kijelölése. Szintén önkormányzati tulajdonban van a Jókai utca 3. szám alatti – a Sándor-palotával szomszédos - lakóház, amely rossz állapotú, felújításra szorul. A Jókai utca 1. és 3. számú ingatlanok egy épületegyüttest alkotnak, szerkezetileg szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért azok együttes értékesítése javasolt. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Jókai utca 1. és 3. szám alatti ingatlanokat együttesen, a Széchenyi tér 7. számú ingatlant önállóan értékesítésre kijelöli és azokat versenytárgyalás útján értékesíti.

 

A helyi önkormányzat, valamint az általuk irányított költségvetési szervek követeléséről lemondani csak törvényben vagy helyi önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet. Az önkormányzatot rendeletalkotási kötelezettség terheli. Esztergom Város Önkormányzata a 32/2016. (XII.15.) rendeletében szabályozta a követelések elengedésének eseteit. Ez a rendelet mára felülvizsgálatra szorult. A Képviselők a vonatkozó jogszabályok alapján új rendeletben szabályozták a követelések elengedésének eseteit.

 

Ezután a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Rudnay Sándor Alapítvány kérelmére, az Alapítvány fenntartásában lévő Mandulavirág Óvodával (címe: Esztergom, Vaskapui út 19.) Köznevelési megállapodást köt. A megállapodásban az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a Mandulavirág Óvodába felvételt nyert és ott elhelyezett gyermekek részére – a saját fenntartásában lévő óvodákhoz hasonlóan – biztosítja a gyermekorvosi és védőnői szolgálatot, mint alapellátást.

 

A Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány az Önkormányzatunk támogatását kérte az általuk kezdeményezett kutya és macska ivartalanítási akcióhoz, amelynek keretében az esztergomi lakosok állatainak (eb és macska) ingyenes ivartalaníttatását végzik. Az október 15-én kezdett akció célja, hogy segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésének előmozdítására. A Képviselő-testület 2.000.000 forint támogatás nyújtásáról döntött. Az akció teljes szervezését és lebonyolítását az Alapítvány vállalja.

 

2021. februárjában az Önkormányzat saját tulajdonú turisztikai nonprofit korlátolt felelősségű társaság alapításáról döntött, amely „Esztergomi Turisztikai Nonprofit” Kft. néven 2021. március 1. napján került bejegyzésre. Az alapító okirat felülvizsgálata rávilágított arra, hogy a Kft.-re bízott rendezvényszervezési és egyéb feladatok gördülékenyebb megvalósíthatósága érdekében szükséges az ügyvezető rendelkezési jogát bruttó 1.000.000 Ft-os értékhatárról bruttó 20.000.000 Ft-ra emelni. A Képviselő-testület ennek megfelelően módosította a Kft. alapító okiratát.

 

Az Önkormányzat 2005-ben az Esztergom Városi Polgárőr Egyesülettel együttműködési megállapodást kötött a közrend-közbiztonság, a közlekedésbiztonság növelésének, a lakosság és a turisták biztonságérzetének megerősítése, a jogsértések megelőzése, valamint a megfelelő és kölcsönös tájékoztatás érdekében. Az Önkormányzat a megállapodásban vállalta, hogy éves költségvetéseiben az anyagi lehetőségei keretén belül támogatja az Egyesület munkáját. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy 2021. évben az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület részére 1.000.000 Ft támogatást nyújt.

 

2015-óta működik a Képviselő-testület által megalapított termelői és régiségvásár. Az azóta megváltozott fogyasztói, kereskedői igények és szokások miatt piafelügyelői javaslat alapján szükségessé vált az Esztergomi Helyi Termelői Piac házirendjének módosítása. A kisebb, az árusokat érintő technikai jellegű változtatások mellett, a mindenkit érintő legfontosabb módosítás, hogy a Termelői Piac a Széchenyi térről az Aradi vértanúk terére kerül át.

 

A villamos energiáról szóló törvény értelmében 2003. január 1-től választhatnak kereskedőt vagy egyetemes szolgáltatót a fogyasztók. Ennek lényege, hogy az egyetemes szolgáltatókon túl a fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által engedélyezett szabadpiaci energiakereskedőktől közvetlenül versenyeztetés útján tudják beszerezni a működésükhöz szükséges vezetékes villamos energiát. Önkormányzatunk energia fogyasztóinak (polgármesteri hivatal, intézmények) külön-külön önálló energia vásárlóként történő megjelenése az energiapiacon gyenge alkupozíciót kínáló megoldás, ezért célszerű az energia fogyasztókat egy közös beszerzésben kezelni. Az érdekérvényesítési lehetőségek növelhetők azzal, hogy más önkormányzatokkal közösen történik a villamos energia beszerzése, amivel a méretgazdaságosságból adódóan további árelőny érhető el a jelenleg érvényes egyetemes szolgáltatói árakkal szemben. Csoportosan, az önkormányzati energiafogyasztók közbeszerzési tömörülésbe tagozódásával, van esély valódi alkupozíció kialakítására, az adott piaci körülmények között elérhető legkedvezőbb árszint és feltételrendszer elérésére. Önkormányzatunk nem rendelkezik energia beszerzési szervezettel, így az egyedi és  speciális energia beszerzéshez kapcsolódóan felmerülő energetikai-, jogi-, közbeszerzési- és elektronikus beszerzési kérdések is megválaszolásra kerülhetnek egy megfelelő szakértelemmel rendelkező lebonyolítón keresztül. A fent részletezett előnyök, lehető legkedvezőbb piaci árszintek és feltételrendszer elérésének érdekében a Képviselő-testület úgy döntött, hogy csatlakozik a Sourcing Hungary Kft. által szervezett, Siófok Város Önkormányzata által gesztorált csoportos energia közbeszerzéshez a 2023. január 1-től 2025. december 31-ig tartó szerződéses időszakra vonatkozóan.

 

A földgázellátásról szóló törvény értelmében 2010. július 1-től a 20 m3/h feletti lekötött teljesítményű fogyasztók kötelezően a szabadpiacról vételeznek, illetve szabadon választhatnak energia kereskedőt. Ennek lényege, hogy a fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által engedélyezett szabadpiaci energiakereskedőktől közvetlenül versenyeztetés útján tudják beszerezni a működésükhöz szükséges vezetékes földgáz energiát. A csoportos földgáz beszerzés esetén is ugyanazon előnyök állnak fenn, mint a villamos energia beszerzésénél az előző napirendi pontban részletezettek szerint. A lehető legkedvezőbb piaci árszintek és feltételrendszer elérésének érdekében a Képviselő-testület úgy döntött, hogy csatlakozik a Sourcing Hungary Kft. által szervezett, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata által gesztorált csoportos földgáz energia közbeszerzéshez a 2022. október 1-től 2025. október 1-ig tartó szerződéses időszakra vonatkozóan.

 

A következő napirendi pontban a pilisszentléleki víziközművek 2022-2036. évek közötti időszakra vonatkozó gördülő fejlesztési tervét tárgyalta a Testület. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján a szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében víziközmű-szolgáltatási ágazatonként 15 éves időtávra gördülő fejlesztési tervet kell készíteni, amelynek részét képezi a felújítási, pótlási, valamint a beruházási terv. A Fejlesztési Tervvel kapcsolatos kötelezettségek végrehajtása érdekében a törvény alapján a felújítás – pótlás tervrészt a víziközmű szolgáltató, esetünkben az Északdunántúli Vízmű Zrt. elkészítette. A beruházási tervrészt pedig az ellátásért felelős, vagyis az önkormányzat nyújtja be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz jóváhagyásra. Az Önkormányzat megbízásából a BDL Környezetvédelmi Kft. készítette el a beruházási tervet. Az így elkészült Gördülő Fejlesztési Tervet a Képviselő-testület jóváhagyta.

 

A Bánomi lakótelep 19. lépcsőház 3. emelet 12. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő lakás elővásárlási joggal rendelkező bérlője erre a piaci alapon bérbe adható ingatlanra vételi szándékát fejezte 15 évi részletfizetéssel. Ezt jóváhagyta a Testület a 201/2021. (VI.14.) határozatával. Ezután a bérlő módosította kérelmét, miszerint egy összegben, a vonatkozó rendelet adta kedvezményes áron kívánja megvásárolni az ingatlant. A Képviselő-testület a kérésnek eleget téve módosította korábbi határozatát.

 

A nyílt ülés utolsó napirendi pontjában a Testület az Önkormányzat tulajdonát képező Búbosbanka utcában található kert és szántó ingatlanok bérlésével kapcsolatos kérelemről tárgyalt. Az ingatlanokat a kérelmező mezőgazdasági tevékenység, továbbá lovak tartása céljából kívánja bérelni. A Képviselő-testület az ingatlanokat rekreációs célú földhasználatra kijelölte, és 2021. november 1-től 2026. október 31. napjáig terjedő időtartamra bérbe adta a kérelmezőnek.

 

Ezután zárt ülésen tárgyaltak a „Pro Urbe Esztergom” kitüntetés adományozásáról, a Kossuth Lajos utca 38/B. épület felújítás kapcsán a 17473/A/3 albetéten nyilvántartott ingatlan tulajdonosaival történő egyezségi megállapodásról és az aktuális peres és peren kívüli jogvitás ügyekről. 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020