Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Folytatódik az esztergomi buszközlekedés átalakítása

Folytatódik az esztergomi buszközlekedés átalakítása

20. augusztus 24. 18:25 hétfő

Augusztus 20-án helyezték üzembe Esztergom új autóbusz-végállomását. Hernádi Ádám polgármester  az átadó ünnepségen, beszédében a következőket mondta:

"A jelenlegi helyzet mindannyiunk számára merőben új. Épp ezért a mostani menetrendet egy átmeneti, ha úgy tetszik kísérleti időszaknak kell tekinteni. A szakemberek a legjobb tudásuk szerint formálták ilyenné, azonban a finomhangolását mindenképpen az élet fogja végezni. Hiszen a közösségi közlekedés a közösségért van, elsősorban a város lakóit és az ide érkezőket kell a lehető legjobban kiszolgálnia. A jövőben az új helyzettel formálódó igényeknek megfelelően fogjuk átalakítani a helyi közlekedést is, bekapcsolva a város vérkeringésébe az olyan külső területeket is, mint Búbánatvölgy és a Szamárhegy környéke."

Az új menetrend életbelépésének harmadik napján Hernádi Ádám kezdeményezésére a Volánbusz képviselőjével áttekintették a tapasztalatokat. Ezen a megbeszélésen megegyezés született a Baross Gábor utca tehermentesítéséről és több kisebb változtatásról. A megállapodás részleteiről a 2020. augusztus 24-én megtartott testületi ülésen napirend előtt tájékoztatták a képviselőket.
Az ülésen elhangzott információk szerint a Baross Gábor utcán kétirányban hozzávetőleg 340 járat közlekedik munkanapokon (iránybontásban ez 190 és 150 járatot jelent).
Ezen szám csökkentésére operatív módon a következő intézkedéseket hozzák:
- A Dorog irányából a Bánomi lakótelep irányába közlekedő járatok a vasútállomás érintése nélkül közlekednek
- A 8519-es elővárosi egyik irányba se megy be a vasútállomásra
- A Sugár út felé haladó járatok és a helyijáratok változatlanul maradnak a Baross utcán.
- A 800-as és 880-as járatok a mindkét irányban az IMCS szerviz úton közlekednek
- A Lőrinc utcán közlekedő járatok esetében megvizsgálják a lehetőségét, hogy az Erzsébet királyné útja megálló után visszaforduljanak a járatokkal a körforgalomban és az IMCS szervizútján át érjék el a vasútállomást.
Intézkedés hatására munkanapokon hozzávetőleg a helyközi járatok 60%-a elkerül a Baross utcáról.
A fentiekben foglaltakat a közlekedési társaság az iskolakezdésig tervezi megvalósítani. 
Hosszabb távú intézkedési lehetőségek (november-december): a Bánomi lakótelepre közlekedő helyijárat részleges kiváltásával tovább csökkenthető a belvárosi helyi-helyközi párhuzamosság. A Baross utcán át közlekedő járatok további csökkentésének lehetősége is vizsgálható, ha a Bánomi lakótelepre közlekedő járatok mindkét irányban az IMCS bekötő utat veszik igénybe. Ekkor további 70 járat kerülhet el az utcából.

Az egyes járatok kihasználtságát a Volán és a városháza szakemberei folyamatosan monitorozzák és az igényeknek megfelelően a jövőben további módosítások várhatók. Esztergom városa a tomegkozlekedes@esztergom.hu email címre várja az utazók észrevételeit.

A megnövekedett városi buszforgalom pozitív hozadékára is kitért a tájékoztató: a város határain belül a helyközi járatok helyi bérlettel és menetjeggyel vehetők igénybe, így a városon belüli tömegközlekedés járatszámai megsokszorozódtak. A helyi turizmust is segítik majd azok a járatok, amelyek a Vaskapu fele közlekednek, segítségükkel könnyen elérhetővé válik a népszerű kiránduló célpont a város tetején.
 

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020