Események - 2019.05.11.

60. Tavaszi Dalosünnep Kinyit/bezár
Helyszín
Bottyán János Szakgimnázium nagyterme, Bottyán J. u. 10.
Kezdődátum
2019-05-11 16:00:00
Végdátum
2019-05-11 18:00:00
Webcím
Leírás

2019. május 11-én, szombaton a Bottyán János Szakgimnázium nagytermében
60. Tavaszi Dalosünnep - esztergomi diákkórusok találkozója

Laskai Osvát Antikvárium 31. könyvárverése Kinyit/bezár
Helyszín
Laskai Osvát Antikvárium (2500 Esztergom, IV. Béla kir. u.6.)
Kezdődátum
2019-05-11 10:00:00
Végdátum
2019-05-11 12:00:00
Webcím
Leírás

Az antikvárium 31. árverése, melyen a könyvek, kéziratok mellett most meglehetősen sok művészi nyomat, grafika is kalapács alá kerül.

A kalapács alá kerülő tételek az árverést megelőzően megtekinthetők az Antikváriumban a nyitva tartási időben. 

 - További információ: 

 Helyszín: Laskai Osvát Antikvárium (2500 Esztergom, IV. Béla kir. u.6.)

Emlékhelyek Napja 2019 Kinyit/bezár
Helyszín
Vármúzeum
Kezdődátum
2019-05-11 10:00:00
Végdátum
2019-05-11 22:00:00
Webcím
Leírás

Esztergom Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt az Emlékhelyek Napja 2019 konferenciára 2019. május 11-én, 11 órára az MNM Esztergomi Vármúzeumának Nagytermébe (Esztergom, Szent István tér 1.)

KAPUNYITÁS

10:00-11:00

Élőzene az udvaron

11:00-11:05

KÖSZÖNTŐT MONDANAK

Dr. Töll László, a Nemzeti Örökség Intézet társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója 

11:05-11:20 Romanek Etelka,

Esztergom Város Polgármestere

11:20-12:10

ELŐADÁSOKAT TARTANAK

Dr. Kásler Miklós,

Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere

 

12:10-12:15 Pálmai Árpád műsora,

12:15-12:30 Mohos Gábor,

esztergom-budapesti segédpüspök

12:30-12:35 Vereckei Attila műsora,

14:00-14:30 Dr. Major Balázs, Pázmány Péter Katolikus Egyetem külügyi dékánhelyettes

14:30-15:00 Dr. Prokopp Mária, egyetemi tanár, művészettörténész

16:00-17:30

Lotz Károly kiállítás megnyitó, 

Galántai Zsófia, restaurátor előadása Hunyadi halála/áldoztatása című nemrégiben előkerült festményéből

17:30-18:30 Setét Melinda, múzeumpedagógus múltidéző tárlatvezetése III. Béla palotájában

(Kedvezményes jeggyel vehető igénybe!)

18:30-19:00 Szent György Lovagrend lovagi torna bemutatója (Ingyenes program)

19:00-22:00 Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál (Ingyenes program)

XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál Kinyit/bezár
Helyszín
Vármúzeum
Kezdődátum
2019-05-11 19:00:00
Végdátum
2019-05-12 22:00:00
Webcím
Leírás

2019-ben immár 18. alkalommal rendezzük meg neves külföldi és hazai akusztikus gitárosok vendégszereplésével a XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivált.

A külföldi elõadók között Steve Baughman (USA), Gionni Di Clemente (Italy), Laurent Boutros (France), Carlos Dorado (Argentina), Yan Vagh, (France), Giovanni Seneca (Italy), valamint színvonalas hazai elõadók között Bagi László, Bakondi András, Fábián Annamária, Dézsi-Olajos-Karap Trió, Szabó Sándor, valamint a Musique Du Soleil (HU) lépnek fel. 

Mint minden évben az idén is igyekszünk különleges, izgalmas elõadókat felvonultatni, mindig szem elõtt tartva a magas mûvészi színvonalat. A fesztivál a tavalyi évhez hasonlóan több tekintetben is gazdagabb lesz, zenében és hangzásban egyaránt.

A fesztivál hetének elsõ felében 2019. Május 7. és 12. között a szokásos vidéki koncert turnét tartjuk meg. A turnét 2019. Május 11-12-én, az Esztergomban megrendezett gála koncertek zárják.
Az ország távolabbi pontjaiból is várjuk a közönséget a csodálatos Esztergom városába. Május 11-12-én még további programokat is kínálunk az odalátogatóknak. Az idén ismét kiállít a Stageshop Gitárszaküzlet, valamint a híres AER akusztikus gitárerõsítõket és egyéb kiegészítõket forgalmazó Cemid Kft. is.

A XVIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál 2019 helyszínei, dátumai és fellépõi.

A 2019-es fellépõk

Gionni Di Clemente www.gionnidiclemente.com 
Miközben a globalizáció ereje minden hagyományt felülír még a legerõsebb zenei hagyományokkal rendelkezõ országokban is, mint Olaszország, ugyanakkor Gionni Di Clemente kialakította saját muzsikáját, stílusát, amiben mindenkor tetten érhetõ a latin szenvedély. Mindez egy modern hangzás világban, és nagyobb kulturális távlatokban jelenik meg. Tanulmányait zeneszerzés szakon végezte. A latin szenvedély az elsõ hangoktól fogva érezhetõ játékában, de közben jelen van egy mélyebb intellektus, ami részben modern harmóniáiban és hitelesen tolmácsolt keleti zenékben nyilvánul meg. Gionni remekül játszik 10 húros klasszikus gitáron, de ha arab lantra vált, képesek vagyunk azt gondolni, hogy ez az eredeti hangszere. Zenéjét olyan nevek formálták, mint Nick Drake, Jorma Kaukonen, Michael Hedges, Ralph Towner és Egberto Gismonti. Nemcsak magával ragadó elõadó, hanem kiváló komponista is. Kompozíciói megtartva a latin érzületet, ízléses fúziót mutatnak más kultúrákkal. Számos színházi zene írására kapott felkérést. Jelenleg több jazz és ethno együttesnek is tagja. 
 

Steve Boughman (USA) www.celticguitar.com
Steve Baughman Kaliforniában, San Francisco-ban él. Muzsikája a kelta és a közép-amerikai folk tradíciókból táplálkozik, azonban játékstílusa eltér a megszokott úgynevezett „fingerstyle” -tól, ugyanis a technikáját egy régi, mára szinte elfeledett, az úgynevezett „clawhammer „ bendzsó technikából vette át és alkalmazza a gitáron. Ezzel a technikával nagyon melodikus muzsikát játszik és ehhez rendkívül izgalmas ritmusvilágot alakított ki. Nemcsak magával ragadó gitáros, de kitûnõ énekes is egyben. Steve számos CD-t készített és eddig 5 könyv jelent meg zenéjének kottáiból. Gyakran szerepel nagy nemzetközi gitárfesztiválokon és egyre több országban tart elõadásokat. 
 

Giovanni Seneca http://www.giovanniseneca.it
A nápolyi születésû olasz gitármûvész Pesaroban kezdte klasszikus gitár tanulmányait, majd Párizsban folytatta tovább. Párizsi évei alatt kezdett komponálni és az ott töltött évek alatt számos darabot írt gitárra, kisebb zenekarokra, színházi, rádió és TV produkciókhoz. Mindeközben koncertezõ muzsikusként megfordult Berlinben, Cannes-ban, New Yorkban, Philadelphiában, Istanbulban, Telavívben, Kairóban, Alexandriában. Szólistaként olyan ismert nagyzenekarokkal játszott, mint a
RAI Orchestra Sinfonica of Rome, Orchestre des Concerts Lamoreux of Paris, Orchestre Symphonique Français of Paris, Orchestre Philarmonique of Cannes in the French Riviera, Orchestra Filarmonica Marchigiana of Ancona, Orchestra Filarmonica of Udine. Magyarországon elsõ alkalommal mutatkozik be. 

 


Dézsi-Olajos-Karap Trió https://carpedignem.webnode.hu/
Dézsi Darinka színész-énekesnõ (Móricz Zsigmond Színház) és Karap Zoltán (filozófus, zenész) ének-gitár duója ötödik éve színesíti a hazai koncertéletet, akárcsak közös zenekari formációjuk, a CarPEDIGnem. A világzene, az akusztikus pop és kávéházi jazz keverékébõl születõ repertoárjuk olyan saját maguk szerezte sanzonokból áll, melyekben a zene és szöveg szerves egységére törekszenek. A többszólamú énekbetétek között Dézsi Darinka gyakran tilinkóval vagy kavallal erõsít rá a népzenei asszociációkra, míg Karap Zoltán játékában eklektikusan váltogatja a fémhúros hangszer különféle megszólaltatás módjait. A szerelemrõl és halálról szóló dalszövegeik többségét kortárs költõk jegyzik, de alkalmanként klasszikus szerzõk verseit is újraértelmezik a zene segítségével. Így ismerkedtek meg a késõbb hozzájuk csatlakozó gitármûvésszel, Olajos Gáborral, aki amellett, hogy több díjnyertes színházi produkció zeneszerzõje, valamint a Vikár Sándor Zeneiskola gitár tanszakának vezetõje, szívesen kísérletezik a klasszikus gitárban rejlõ lehetõségekkel a régi zenei hangzásoktól a kortárs könnyûzenei mûfajokig. 
     

Laurent Boutros, gitármûvész, zeneszerzõ, 
1964-ben született Párizsban. Már gyerek korában nagyon vonzotta mindenféle zene, annak spontenaitása és ahol az improvizáció is fontos szerepet kapott. 1984-ben ismerte meg Raúl Maldonadót, az Argentín gitáros zeneszerzõt, aki irányt mutatott neki zenei pályafutásához. Klasszikus gitáron kezdte tanulmányait és elõbb a latin-amerikai zenéket tanulmányozta, de késõbb visszatért kaukázusi gyökereihez az örmény népzenéhez és kompozícióinak ezután ez adta az alapját. 1993-tól számos kompozícióját publikálták. Számos országban lépett fel fesztiválokon és koncert körutakon, olyan országokban mint Mexikó, Kuba, Argentína, Japán, Kína, Thaiföld, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és 2004.ben Magyarországon is bemutatkozott. Eddig 3 szóló szerzõi albuma jelent meg. Koncertjén ezekbõl idéz. 

Szabó Sándor www.sandorszabo.com 
A 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A kilencvenes évek közepétõl érdeklõdése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjét az õsi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételû játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar mûvésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2013 óta rendszeresen tart elõadásokat kutatásairól keleti zenei konferenciákon Üzbegisztánban és Azerbajdzsánban. 2011-ben megjelent elsõ könyve a Zene metafizikája, majd 2015-ben a második könyve a Zenélõ Õskelet és 2017-ben a Zenebölcseleti elmélkedések címû tanulmánykötete.

 

Yan Vagh www.yanvagh.com 
Csak úgy, mint a legtöbb gitáros Yan is a rock zenén keresztül jutott el mai stílusához. Klasszikus tanulmányai után hamar fókuszba került különleges játéka és muzsikája. Számos francia együttes és mûvész hívta meg õt közös együttmûködésre, olyanok mint az European Symphonic Orchestra, Paris Orchestra, Orchestral Ensemble of Haute Normandie, Michel Magne, valamint a hárfamûvész Hélene Breschand. Yan nylon húros gitáron játszik azonban van egy specialitása, a 10 húros bundnélküli gitár. Muzsikája tipikusan európai és a legmodernebb irányokba tart. Kiváló improvizátor és nagyszerû komponista. 

 

Musique Du Soleil
Az együttes 2016. januárban alakult, Galambos Ernõ (ex-M.É.Z. és ex-Sonia és a Sápadtarcúak) és Kovács Andor (Korai öröm, ex-Zagar) akusztikus gitárosok alapításával. Pár hónap múlva csatlakozott hozzájuk Hegyessy Ákos (ex-Sonia és a Sápadtarcúak) elektromos bundnélküli basszusgitáron és Angler Ákos (Karácsony James, Sziámi AndFriends) ütõs hangszereken. A Musique du Soleil kizárólag saját szerzeményeit játssza akusztikus hangszereken.

 

 

Carlos Dorado (Argentína) 
Carlos Dorado Argentinában, Buenos Airesben született. Gitárt és zeneszerzést tanult. Zenéjének alapját elsõsorban az argentín népzene képezi, melyet dél-amerikai ritmusokkal és a jazz harmóniavilágával ötvözi. Muzsikáját érdekessé teszi, hogy sokféle hangolást alkalmaz, és ezért a gitárhangzása kissé eltér a megszokottól, egzotikusabb, színesebb. Carlos Dorado nemcsak gitárra komponál darabokat, hanem írt zenét kamarazenekarra is, melybe természetesen a gitárt is integrálta. Ezen kívül komponált 2 gitárra és vonósnégyesre is. Számos koncertet adott különféle nemzetközi fesztiválokon olyan országokban, mint Argentina, Ausztria, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Mexikó, Peru, Spanyolország, Svédország, Svájc és Venezuela.

Fábián Annamária 
Egy tehetséges fiatal gitármûvész, klasszikus képzést kapott, 1998-ban Pozsonyban a IUVENTA kamarazenei versenyen 2. helyezést ért el két hegedû és gitár felállásban. 2003-ban a II. Országos Szakközépiskolai „Andres Segovia” Gitárversenyen 3. helyezett lett. 2007. májusában a diplomahangversenyért  Szendrey-Karper László – díjat kapott. Sikeresen szerepelt Franciaországban , Olaszországban és Norvégiában megrendezett gitárfesztiválokon. Repertoárjában a klasszikus gitárdarabok mellett modern kompozíciók is hallhatók.
 

Bakondi András 
1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd Szabó Sándor gitármûvésznél folytatta. Ettõl kezdve az akusztikus gitár lett a fõ hangszere és zenei érdeklõdése elsõsorban a jazz felé fordult. 1985-tõl Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja fõleg jazz örökzöldek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. A ’80-as évek második felétõl a gitárduó mellett a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotómûhelye nevû gitártrió tagja. Ezzel a modern formációval fellépett az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bakondi András játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land címû CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima címû albumain. 2012-tõl csak a szóló mûsorával lép fel és egyre inkább a fingerstyle stílus felé fordult. Nagy hatással van rá Tommy Emmanuel, akinek több szerzeményét játssza az utóbbi idõben. 2013-tól minden évben fellépett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál törökszentmiklósi koncertjein. 

 

Bagi László 
Zenei tanulmányait Szabó Sándor gitármûvésznél kezdte. Zenei érdeklõdése elsõsorban a jazz felé fordult. 1985-tõl Bakondi Andrással létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja jazz örökzöldek, és saját kompozíciókból állt. A ’80-as évek második felétõl a gitárduó beolvadt a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotómûhelye nevû együttesbe tagja. Ezzel a modern formációval felléptek az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bagi László játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land címû CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima címû albumain. Az utóbbi években kezdett el újra szólóban játszani és baritongitárra is komponálni. 


Az esetleges változások jogát fenntartjuk.
Mindenkit szeretettel várunk!

 

5. 2019. Május 11.
Szombat
19.00
Esztergom MNM Esztergomi Vármúzeum

Steve Baughman (USA)
Gionni Di Clemente (Italy)
Laurent Boutros (France) 
Dézsi-Olajos-Karap Trió

6. 2019. Május 12.
Vasárnap
19.00
Esztergom MNM Esztergomi Vármúzeum Carlos Dorado (Argentina)
Yan Vagh, (France)
Szabó Sándor
Csillagászat napja Kinyit/bezár
Helyszín
Esztergom, Imaház u. 2/a
Kezdődátum
2019-05-11 16:00:00
Végdátum
2019-05-11 20:00:00
Webcím
Leírás

Távcsöves bemutató a Regiomontanus Csillagászati Klub szervezésében a Művelődés Háza előtt.

Képzőművészek Esztergomban a XIX–XXI. században – folyóiratbemutató Kinyit/bezár
Helyszín
Bánomi út 8.
Kezdődátum
2018-06-11 17:00:00
Végdátum
2019-06-11 19:00:00
Webcím
http://www.vkesztergom.hu/index.php/varosi-konyvtar/kepzomuveszek-esztergomban-xix-xxi-szazadban-folyoiratbemutato
Leírás

A Kernstock Károly Művészeti Alapítvány és a Helischer József Városi Könyvtár tisztelettel meghívja az ART LIMES folyóirat 2018/2. és 2018/3. Képzőművészek Esztergomban a XIX–XXI. században című számainak bemutatójára.

A megjelenteket köszönti: Kovátsné Várady Eszter, a Helischer József Városi Könyvtár igazgatója

Bevezetőt mond: Bánhidy László alpolgármester

A köteteket bemutatja: Virág Jenő főszerkesztő és Wehner Tibor szerkesztő, művészettörténész

Helischer József Városi Könyvtár