Események - 2019.04.24.

Paks II. interaktív mozgó kiállítás Kinyit/bezár
Helyszín
Bástya parkoló
Kezdődátum
2019-04-23 08:00:00
Végdátum
2019-04-25 17:00:00
Webcím
Leírás

Begördül hozzánk Paks II. mozgó kiállítása

2019. április 23-25-én az esztergomi Bástya parkolóban tekinthető meg 8-12.30 és 13-17.00 óra között egyénileg és csoportosan a Paks II. interaktív mozgó kiállítás.

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Mennyire lesznek biztonságosak az új blokkok? Miként járulnak hozzá a klímavédelemhez?

Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely tavaszi körútján településünkre is ellátogat.

A mozgó kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát is tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

A látogatás végén az érdeklődők felmérhetik a témában szerzett tudásukat, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot is kaphatnak.

Gondolta volna?

  • A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által végzett elemzések alapján a napjainkban meglévő 8617 MW bruttó villamos teljesítőképességből csupán 4000 MW maradhat üzemben 2033-ig. Az összesen 2000 MW-os teljesítményű négy jelenleg működő paksi blokk 2032 és 2037 között, üzemideje végén leállításra kerül, ennek a helyébe lép majd be az összesen 2400 MW-os teljesítményű két új paksi egység. Nem az a kérdés tehát, hogy szükség van-e Paks II.-re, hanem az, hogy milyen további erőművek épüljenek, amelyek között lehetnek majd megújuló alapúak is.
  • Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik. A legmodernebb elvárásoknak megfelelően passzív és aktív biztonsági rendszerekkel is fel lesznek szerelve, a reaktort körülvevő, kettős falú konténment pedig akár egy repülőgép becsapódása esetén is megvédi az épület berendezéseit.
  • Az ENSZ 21. klímacsúcsán mintegy kétszáz ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás megelőzése és az emberi civilizáció védelme érdekében. A történelmi jelentőségű 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tett többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.
  • Az atomenergia továbbra is meghatározó a világ energiatermelésében: számos ország épít vagy tervez atomerőművet Európa- és világszerte. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében 2040-ig a beépített nukleáris kapacitások további jelentős bővülését prognosztizálja, várakozásaik szerint az atomenergia részaránya a világ egyre növekvő energiatermeléséből 11-ről akár 18 százalékra nőhet.
  • A mozgó kiállítás évről évre népszerűbb, 2009-es indulása óta már több százezren tekintették meg a tájékoztató járművet, emellett nemzetközi elismerésben is részesült a kiállítás: az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében a társaság oklevélben részesült.
Könyv a Zsolnay (Szkalka) Lajos és az esztergomi Szkalka-Zsolnay család történetéről Kinyit/bezár
Helyszín
Laskai Osvát Antikvárium - Esztergom, IV. Béla kir. u. 6.
Kezdődátum
2019-04-24 18:00:00
Végdátum
2019-04-24 20:00:00
Webcím
www.laskaiantikvarium.hu
Leírás

Április 24. (szerda) 18.00-kor Dr. Somorjai Ádám OSB (bencés szerzetes, erkölcsteológus): Zsolnay (Szkalka) Lajos és az esztergomi Szkalka-Zsolnay család történetéről szóló könyvét ismerteti.

Közreműködik: Királyné Homor Mária hegedűművész

Nem szokásunk ismertetőt írni előzetesen az előadásainkról, most Prokopp Mária professzor asszony 80. születésnapjára való tekintettel, nyomatékos kérése hatására kivételt teszünk:
Ezen az estén egy igazi családi összefogással megszervezett könyvbemutatónak lehetünk részesei, melyhez fogható márciusban a Prokopp család története volt a Helischer József Városi könyvtárban.

Noha Zsolnay (Szkalka) Lajos neve kevésbé cseng ismerősen a ma élő fiatalabb esztergomiak számára, legalább annyira büszkén kellene emlékeznünk a tudós, meleg szívű pedagógusra, aki 1945 előtt szinte valamennyi elemi és polgári iskolai tankönyvön rajta hagyta névjegyét. - Az egész országban ismert, és elismert volt pedagógiai munkássága, szakértelme.

Ősei a felvidéki Szkalka településről származnak, ennek a helységnek köszönhető nemesi nevük. 

Az 1700-as évek végén már Párkányban élt a család egyik ága, melynek legismertebb tagja Szkalka Kandid (János) Zsolnay (Szkalka) Lajos dédapjának a testvér bátyja, akinek munkásságáról Juhász Gyula múzeum igazgató írt ismertetőt a Párkány és Vidéke c. lapban 2009-ben.

12 gyermeke között találunk papot, katonatisztet, akinek még életében megmutatták, hogy hová temették el (tévesen), életszentség hírében elhunyt önfeláldozó leányt, pedagógust, stb. - Közülük háromnak az életútjáról önálló könyv is született...

A 60 évnél idősebb emberek emlékezhetnek még legidősebb lányára, Homorné Szkalka Anna Máriára, akihez a fél város gimnazistái német órára jártak magántanulóként.

Unokái között is sok jeles ember él, kettő közülük a könyvbemutató előadója...

Mindkét előadáson ingyenes a részvétel, a bemutatott könyvek a helyszínen kedvezményes áron megvásárolhatók és dedikáltathatók lesznek.

Laskai Osvát Antikvárium

2500 Esztergom, IV. Béla kir. u. 6.

Nyitva: hétköznap : 9.00 - 16.30

            szombat:     9.00 - 12.30

Tel.: +36-30/4677301

        +36-30/3768101

        +36-33/313060

e-mail: laskaiosvatantikvarium@gmail.com

Honlap: www.laskaiantikvarium.hu

 

 

Képzőművészek Esztergomban a XIX–XXI. században – folyóiratbemutató Kinyit/bezár
Helyszín
Bánomi út 8.
Kezdődátum
2018-06-11 17:00:00
Végdátum
2019-06-11 19:00:00
Webcím
http://www.vkesztergom.hu/index.php/varosi-konyvtar/kepzomuveszek-esztergomban-xix-xxi-szazadban-folyoiratbemutato
Leírás

A Kernstock Károly Művészeti Alapítvány és a Helischer József Városi Könyvtár tisztelettel meghívja az ART LIMES folyóirat 2018/2. és 2018/3. Képzőművészek Esztergomban a XIX–XXI. században című számainak bemutatójára.

A megjelenteket köszönti: Kovátsné Várady Eszter, a Helischer József Városi Könyvtár igazgatója

Bevezetőt mond: Bánhidy László alpolgármester

A köteteket bemutatja: Virág Jenő főszerkesztő és Wehner Tibor szerkesztő, művészettörténész

Helischer József Városi Könyvtár