Események - 2018.09.21.

Húzzad Édes Muzsikásom! Kinyit/bezár
Helyszín
Esztergom, Andrássy u. 23.
Kezdődátum
2018-09-21 18:00:00
Végdátum
2018-09-23 12:00:00
Webcím
Leírás
12. Ars Sacra Fesztivál Kinyit/bezár
Helyszín
Esztergom
Kezdődátum
2018-09-15 16:00:00
Végdátum
2018-09-23 20:00:00
Webcím
https://www.ars-sacra.hu/prgkeres.php?fokat=&POST=YTo4OntzOjM6ImNpbSI7czowOiIiO3M6ODoiaGVseXN6aW4iO3M6MDoiIjtzOjU6Im1lZ3llIjtzOjA6IiI7czo1OiJ2YXJvcyI7czo5OiJlc3p0ZXJnb20iO3M6Nzoia2VydWxldCI7czowOiIiO3M6MzoibmFwIjtzOjA6IiI7czo1OiJtdWZhaiI7czowOiIiO3M6NToiY
Leírás
A fesztivál programjai különböző helyszíntereken: 

- Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából busszal mozgó vándorkiállítást hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az országjáró vándorkiállítás megtekintése 7. osztályos életkortól különösen ajánlott mindenkinek. A kiállítás csoportosan és egyénileg is ingyen látogatható.

- Tárlatvezetés gyerekek számára a Bazilikában.

- A tárlatvezetés felnőttek számára mutatja be részletesen a bazilika templomterét. A tárlatvezetés során bemutatásra kerülnek a Bazilika szobrai, festményei, díszítő elemei, s a hozzájuk kapcsolódó történetek.

- A 2017-ben megkezdett és idén folytatódó felújítás munkálatait és eredményeit - a Szent György Plébániatemplom megújult belső terét, a felújított orgonát mutatják be az érdeklődőknek.

- Tárlatvezetés a Főszékesegyházi Kincstárban. 2018. szeptemberében elkezdődik a Főszékesegyházi Kincstár felújítása. Ebből az alkalomból az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan látogatóink tárlatvezető segítségével tehetik meg idei utolsó sétájukat a Kincstárban.

- Pitti Katalin Anyát ézes fiáal koncert: Énekek Mária tiszteletére. Pitti Katalin, Pálmai Árpád, Hegedűs Valér és a Tabulatúra Régi Zene együttes templomi koncertje.

- Cselényi István Gábor: Isten anyai arca ( Egy hipotézis nyomában ) - Vetített képes könyvbemutató

"Ebben a könyvben a szerző komoly áttekintést ad az elmúlt több, mint 2000 év filozófiai, teológiai irányzataiból, különös tekintettel a Szentháromságos hármasságra, és arra, vajon abban fellelhetők-e női, anyai vonások..."

- Mantova, Monteverdi előtt

A Pázmány Egyetemi Kórus koncertje, vezényel Bali János és Klembala Géza. A várható program: Giaches de Wert (1535–1596) művei Hoc enim sentite in vobis – motetta (Il secondo libro de motetti, 1581) Márk-passió (c. 1587) O, crux, ave spes unica – motetta (Il secondo libro de motetti, 1581)

- Görbe Márk: Feszty Árpád művészete és esztergomi munkái (rendhagyó művészettörténet óra)

Szakálos Éva, Esztergomban már jól ismert ifjú művészettörténész mutatja be az érdeklődőknek előadónkat. Az ő jóvoltából sikerült Görbe Márknak közvetlen kapcsolatba kerülnie Feszty Árpád ma is élő leszármazottaival...

- SOLONEUS, REGIOMONTANUS és a Középkori Kalendárium

Csillagászati ismeretek Mátyás király korából. Köszöntőt mond: Szalai Katalin Igazgató Asszony. Előadók: Zsoldod Endre - csillagász és Sarbak Gábor - kodikológus. Közreműködik: Csörsz Rumen István. A vonatkozó kódexek megtekinthetőek az előadást követően a könyvtár múzeumi termeiben.

- "A magyarok piros almája"

A Bakócz-kápolna bemutatása: építésének története, Bakócz Tamás alakja. A látogatók megismerkednek Bakócz Tamás életével, a korral amiben élt, a kápolna sorsával és belső szépségeivel.

- "Magyarország Bécsben" - Művelődéstörténeti útikönyv bemutató előadása

A mű nem hagyományos útikönyv. Szerzői Bécs magyar, részint szakrális, részint világi vonatkozású emlékeinek bemutatására vállalkoztak. A kötet értéke a tudományos igényű szövegben és a hozzá szorosan kapcsolódó magas színvonalú fotóanyagban rejlik.

- Ars Sacra hét záróhangverseny az Esztergomi Bazilikában

Kováts Péter orgonaművész ingyenes orgonakoncertje az Esztergomi Főszékesegyházban az Ars Sacra Fesztivál keretében Részletek: http://www.bazilika-esztergom.hu/hu/
Kaleidoszkóp Ház: programok és pályázat Kinyit/bezár
Helyszín
Esztergom, Pázmány Péter u. 7.
Kezdődátum
2018-09-06 20:00:00
Végdátum
2018-09-22 23:59:00
Webcím
Leírás

EUROHÍD ALAPÍTVÁNY: SZENT ISTVÁN PÁLYÁZAT

2018-ban ötödik alkalommal hirdeti meg az Eurohíd Alapítvány szokásos összművészeti pályázatát, melynek idei témája Szent István királyunk személye lesz. Esztergom, illetve a város polgárai és a művészet spirituális, a város életét is megihlető kapcsolata áll a pályázat központjában egy ezt megtestesítő témán, személyen keresztül.

A 2018-as év október 31-ig leadandó pályázatnak idén a témájául Esztergom egyik, ha nem a legnagyobb szülöttjének életművét választottuk, akinek sokkal többet köszönhetünk, minthogy Esztergom nevét szülőhelyeként említik. Árpád-házi Szent István királyunk élete és működése ihlesse a pályázatra szánt műveket. Az államalapítóról sok mindent leírtak, lefestetettek vagy elénekeltek már, mi most olyan műveket keresünk, amelyekből visszaköszön a szülővárosához fűződő spirituális kapcsolata. Az életéből vett konkrét, a városhoz köthető adat ugyan kis számban áll rendelkezésünkre, azt azért tudjuk, hogy itt született, itt koronázták meg és itt is hunyt el, tehát igazi esztergomi volt.

Hatása pedig az egész város megítélését és történelmi szerepét meghatározta. Ennek a hatásának a mai, kortárs értelmezését várjuk a pályamunkáktól, kiemelve működésének üzenetét a XXI. század és a mára már nyitott határok által szabdalt, mégis összetartozó országrészek lakói, a szülőhelyén élő magyarok számára.

A pályázaton való részvételre minden művészeti ág képviselőit szeretettel bíztatjuk. A képzőművészeti alkotások mellett, az irodalmi, zenei vagy mozgóképes anyagoknak, performanszoknak is megjelenést tudunkk biztosítani. A 2017-ben alapított Kaleidoszkóp Díj a legjobbnak ítélt képzőművészeti alkotás díjazza majd, a szokásos 40.000 Ft-os művészeti támogatás mellett. A tavalyi, „Esztergomi Kaleidoszkóp 2017.” elnevezésű pályázatunkra beérkezett művek alkotói közül, a győztes Adorján Attila fotós lett, a Periféria Kortárs Kiállításon készült képeivel, akinek ezúton is külön gratulálunk. Ő lett az első művész, aki a pályázat nyerteseként egyben „Kaleidoszkóp Díjas” is lett.

A leadási határidő 2018. október 31., 24:00 óra.

A zsűri által a legjobbnak talált alkotás tehát a művészeti alapból pénzjutalomban részesül és megkapja a 2018-as Kaleidoszkóp Díjat is. Az összes alkotásból kiállítást rendezünk novemberben a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában, az elkészült darabokat ott bemutatjuk. A pályázatra beérkezett műveket szakmai zsűri fogja elbírálni!

A pályaművek ladása személyesen:

Kaleidoszkóp Ház - Esztergom, Pázmány Péter u. 7. (12:00-20:00, hétfő kivételével)

MNM Vármúzeum Rondella Galéria - Esztergom, Szent István tér 1. (12:00-18:00, hétfő kivételével) Szeptember 7. és október 7. között, majd október 19. és november 4. között tart nyitva.

Pályaművek leadása postán vagy futárral:

Solva Glass Kft. - 2509 Esztergom, Nyitrai u. 58. 

Kérjük a csomagra ráírni: Szent István pályázat

Pályázatot nem áll módunkban visszapostázni, csak személyesen vehetők át a kiállítás után, a Rondella Galériában!

Pályaművek leadása e-mail-ben: kaleidoszkopesztergom@gmail.com

Rövidebb írásos pályaművek leadására van lehetőség, maximum 15 A4-es oldalig.

További felvilágosítás kérhető: kaleidoszkopesztergom@gmail.com

+36-30-852-62-89

Az adatlap innen letölthető, melyet kérünk a pályázathoz csatolni!

Mellékletek:

Csillagászat Mátyás korában Kinyit/bezár
Helyszín
Esztergom, Pázmány Péter u. 2.
Kezdődátum
2018-09-21 17:00:00
Végdátum
2018-09-21 18:00:00
Webcím
http://www.bibliotheca.hu/#esemeny
Leírás