A sonka szentelését április 21-én, vasárnap 14 órakor Dr. Harmai Gábor plébános idén is örömmel vállalta fel.

Az ünnepséget követően kezdődnek el a fesztivál zenei programjai, melyek hétfőn is folytatódnak a főtéren. Fellép többek között Varga Miklós eMeRTon-díjas magyar énekes, színművész.

A szervezők mindenkit nagy örömmel és szép programmal várnak április 20-22. között.

A húsvéti szokásokról

A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek – kalács, sonka, bárány, tojás, stb .– megszentelése.

Három fő ételt szoktak Húsvétkor megáldani: sonkát, tojást és kalácsot (édes tésztát). Ez az ünnepre, a születésre, az új életre, a termékenységre emlékeztet. (A sonka minden bizonnyal a bárány-lakomára való emlékezést helyettesíti az európai kultúrkörben.)

Az étel-ital megáldása nem kizárólagosan húsvéti szokás. Vannak ünnepnapok, amikor a terményt, a gabonát, a bort, a fűszert vagy éppen a gyógynövényt áldja meg az Egyház. Ennek a gyökere az Ószövetségben keresendő, hiszen ez azt tudatosítja, hogy a testi életünk fenntartására kapott ajándékok valójában Istentől származnak - az ő áldása a mi teste fennmaradásunk záloga, s ezáltal az áldás által lesz verejtékes munkánk gyümölcsöző.