Ismét gasztronómiai és kulturális rendezvénynek ad otthont Esztergom. Húsvét alkalmából az idén újból megrendezik a Sonkaszegő eseményt, melyen több program vár a kilátogató érdeklődőkre.

A több napos rendezvénysorozat igazi kulináris élményeket kínál. Kézműves termékek bőséges kínálatával egész nap várja a minőséget keresőket.

Több mint öt éve már, hogy lehetőséget kínál az ünnepekre a kikapcsolódni vágyóknak.

Az idén több gyerekprogram várja a legkisebbeket. Népszokások felelevenítése ismét célja a programsorozatnak, így a kíváncsi vendégek megtekinthetik a régi idők elfeledésre merülő húsvéti szokásait, hagyományait.

A rendezvényt idén is Esztergom Város Önkormányzata támogatja.

A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Nagypénteken és szombaton inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké a főszerep.

Rendezvényszervezők tájékoztatója a programokról

Aki ellátogat Esztergom Főterére a húsvéti hosszúhétvégén, részese lehet a keresztény hagyományok mellett, a népszokásokkal tarkított színes családi ünnepen, ahol nagypénteken a húsmentes és böjti ételek mutatkoznak be a gasztrokorzón, valamint a tradicionális mesterségeket őrző népi iparművészek nyitják bemutató standjaikat, melyet az elcsendesedés időszaka miatt, a pénteki és szombati napon, zenei program nem kísér.

Ezen a két napon, szeretnénk a városba látogató turistáknak és gyermekes családoknak olyan kikapcsolódási lehetőséget biztosítani, mely nem sértve az egyházi szokásrendet, interaktív programokat kínál.

A kézműves utcában, mely már péntektől várja a nézelődőket, bemutatkoznak tradicionális népi mesterségek. Szűcs, takács, keramikus, fafaragó, csipkekészítő és festőművész tart bemutatót a látogatóknak.

A Gyermeksarokban ingyenes kézműves foglalkozás várja a gyermekeket, valamint megismerkedhetnek közelről is – elsősorban a húsvéthoz kötőtő – tradicionális magyar állatfajtákkal.

A szintén ingyenes Népi Játszóházban természetes anyagokból készült rég elfeledett tradicionális népi játékainkat próbálhatják ki a családok, melyekhez népművelő nyújthat segítséget.

A színpadi programok, a főtéren található oltár körüli hagyományos körmenet után veszik csak kezdetüket.

A locsolkodást, mint húsvéti hagyományt, a hétfői napon, autentikusan élhetik át látogatóink, hiszen ezen a napon néhány népviseletbe öltözött ifjú fogja közvetíteni ezt a népszokást.

Az Esztergomi Sonkaszegő Fesztivál célja az volt, hogy szerethető, élményekkel teli rendezvény várja a látogatókat, és hagyományon alapuló értékeket teremtsen, melyet azt gondoljuk, az elmúlt 6 év folyamán, sikerült megalapozni.