Engedjék meg, hogy Esztergom polgármestereként szeretettel és tisztelettel köszöntsem Önöket megújult honlapunkon. Köszönöm, hogy felkeresték oldalunkat, s remélem, hogy nem csak a virtuális térben, hanem személyesen köszönthetjük Önöket Esztergomban.

Szent István királyunk által Magyarország fővárosának választott Esztergom az ország egyik jelképe, amely évezredes történelme során mindig hűen szolgálta Magyarországot, s amelynek sorsa meghatározta az ország sorsát is.

Itt ringott Géza fejdelem fiának, Vajknak bölcsője, és itt koronázták meg ugyanőt, az államalapító uralkodót, Szent István királyunkat. Esztergom a magyar kereszténység bölcsője, és a magyar törvénykezés bölcsője is.

Itt élt és dolgozott Vitéz János érsek, aki Európa-szerte csodált kulturális központtá tette a várost. Itt esett el a törökökkel vívott ütközetben Balassi Bálint, itt aratott győzelmet szintén a törökök felett Sobieski János lengyel király. Itt élt Bottyán János, egykori háza, amely ma Esztergom önkormányzatának ad otthont. Itt áll az ország legnagyobb temploma, amelynek felavatásán részt vett Ferenc József, s amely alkalomra írta Liszt Ferenc az Esztergomi misét, amit ő maga vezényelt az ünnepségen.

Itt építettek hidat hercegprímások, méghozzá azt a Mária-Valéria hidat, amelyet 2001. október 11-én, az első polgári kormány szolgálata alatt építettek újjá. Itt, Esztergomban az előhegyi villában töltött számtalan nyarat Babits Mihály, s látta vendégül kora legjelesebb irodalmárait.

Esztergom volt az a város, amely a második világháborút követően egészen a rendszerváltásig a hatalom céltáblájává vált, amelyet legszívesebben eltöröltek volna a Föld színéről. Esztergom az a város, ahol Mindszenty József esztergomi bíboros, hercegprímás szolgált, és ahol megannyi szenvedés és kínzás után végső nyugalomra lelt.

 

Tisztelt Olvasók!

Ez az örökség az, aminek meg kell felelnünk! Felemelő, büszke, ugyanakkor súlyos felelősség is ez, amelynek megfelelni csak akkor tudunk, ha mindannyian összefogunk.

És ebben az egy szóban – összefogás – benne van mindaz, amire Magyarország alaptörvénye épül, és benne van mindaz, amit Esztergom ezer esztendeje képvisel. Bízom benne, hogy mindenki, itt élők és ide látogatók egyaránt erőt merítenek Esztergomból, államalapító Szent István király városából!

 

Romanek Etelka – Esztergom polgármestere

 

Elérhetőségek:
Telefon: 0633/542-005
Mail: romanek.etelka@esztergom.hu
Fogadónap: minden hónap második szerdája (telefonos időpont-egyeztetés szükséges)


A két diplomája mellett tucatnyi képesítést szerző Romanek Etelka az önkormányzati közigazgatásban dolgozott tíz évig, majd 1993-tól a munkaügyi szervezet kirendeltség-vezetőjeként szembesült a rendszerváltást követő munkaerő-piaci átalakulásokkal, szerzett tapasztalatokat az álláskeresők ellátásával, a hátrányos helyzetű emberek támogatásának és a foglalkoztatási rehabilitációnak a területén. Munkája során helyi- és megyei önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetve foglalkoztatási helyzet javítását célzó programok kidolgozásában és végrehajtásában vett részt és szerzett kiváló kapcsolatokat. Óraadóként hosszú évekig tanított a Vitéz János Római Katolikus Főiskolán, emellett esztergomi civil szervezetek aktív tagja.

2013-ban az Esztergomi Járási Hivatal vezető-helyettese lett, ahol az újonnan létrehozott szervezet felépítése, a Magyary–program megvalósítása, a szükséges képzések koordinálása tartozott a feladatai közé, tagja a Kormánytisztviselői Kar Területi Etikai Bizottságának

Mindezek mellett maradt ideje önkéntes, karitatív munkákra is. Közreműködött a Máltai Szeretetszolgálat esztergomi csoportjának létrehozásában és tevékenységében, hosszú ideig végzett karitatív missziós munkát a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend tagjaival az esztergomi cigánytelepen. Segítette a cigánypasztorációs tevékenységet is a katolikus egyház kérésére, de több alkalommal szervezett táborokat árvízkárosult gyermekek számára Esztergomban.

Szabadidejét olvasással, utazással, túrázással és zenehallgatással tölti, az igazi feltöltődést azonban az El Camino zarándokút jelenti számára, amelyet eddig négy alkalommal járt meg.

A közéletben korábban politikusként nem vállalt szerepet, első alkalommal a 2014-es önkormányzati választásokon méretette meg magát, amikor Esztergom Város polgármesterévé választották.