74 éve elhunyt bajtársaikra emlékeztek az aknakutató tűzszerészek július 20-án a Belvárosi temetőben.

Az eseményen felszólalt Vitéz Nagy Miklós, megyei törzskapitány és Bánhidy László alpolgármester is. Az ünnepségen ezúttal a református egyház rendje szerint tartott rövid áhítatot Révfalviné Budai Julianna lelkész.

1945. július 20-án a Kenyérmező-majornál tűzszerészek a mentesítették a területeket. Délelőtt 10 óra körül a kenyérmezői vasútállomástól mintegy 800 méterre lévő aknamezőn robbanás következett be, melynek következtében a tűzszerészek közül hősi halált halt Miklós Lajos utász szakaszvezető, Tandler István őrvezető és Zalecker Lajos őrvezető. Mártha László őrvezető a Vaszsary Kolos kórházban kapott gondos kezelésnek, ellátásnak köszönhetően életben maradt. 

A július 20-ai ünnepségen Vitéz Nagy Miklós megyei törzskapitány megemlékezésében elhangzott, hogy az 1945-ben történt tragédia áldozatai, a hős halált halt aknakutató tűzszerészek emlékét elsősorban Mártha László, a robbanást túlélő őrvezetőnek köszönhetően tartották, hiszen ő volt az, aki 1966-ban kereszteket, névtáblákat és a dísz vaskerítést építtetett bajtársai sírjához. 1986-tól az I. Önálló Tűzszerész- és Aknakutató Zászlóaljparancsnoka, Láng László, honvéd tűzszerész ezredes és Török Lajos György honvéd tűzszerész ezredes nyújtottak segítséget a sírok rendben tartásához. 1994-től Németh Lajos református lelkész, Beer Miklós, akkori plébános odaadó támogatása, irányítása révén emlékezik a Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei törzskapitánysága és a Veterán Tűzszerész Aknakutatók Bajtársi Egyesülete a Kenyérmező-majornál hősi halált halt aknakutató tűzszerékre.

Nagy Miklós megyei törzskapitány beszédében többek között azt is elmondta, hogy a három hősi halott sírjának gondozásában jelentős szerepet vállalt vitéz Csomor Gyula főhadnagy, Pethe Sándorné, Balázs Ferenc tűzszerész törzsőrmester és felesége, Erzsike, valamint vitéz Szendrő Péter és Szendrő Péternél és Pálmai József.

Bánhidy László alpolgármester a megemlékezésen jelentette be, hogy a második világháború esztergomi civil és katonai áldozatainak, mintegy hatszáz elhunyt emlékműve, melyet a Szent Anna-temetőben állítottak fel, napokon belül teljesen elkészül, s átadását szeptemberben tartják majd.

Az alpolgármester röviden arról is szólt beszédében, hogy a Belvárosi temetőben lévő aknakutató tűzszerészek sírjához egy olyan táblát terveznek kihelyezni, melyen a fent is olvasható 1945. július 20-ai tragédia története lesz megtalálható.