Maintal története
Maintal városa a területi reformtörvény hatályba lépése után 1974. Július 1-jén jött létre Dörningheim városának, valamint Bischofsheim, Hochstadt és Wachenbuchen községek egyesítésének következményeként. Ezt a lépést a települések lakossága természetesen nem fogadta kitörő örömmel, de az évek során az emberekben kialakult egy bizonyos „maintali érzés” és létrejött egy nagyobbfokú integráció is.

Dörningheim városrész története
Dörningheimet először 793-ban említik az oklevelek.
A városrész Hanau grófság és Mainz hercegség Jakab-kolostorának tulajdonát képezte ebben az időben. Később a grófságnak sikerült megszerezni a mainz-i részeket is, így kizárólagos tulajdonossá vált.
Az évek múlásával Dörmingheim hatalmas utcáin és folyópartján terjedelmes kikötők, istállók, kocsiszínek, kovácsműhelyek, pálinka – és sörfőzők, bognárműhelyek és szíjgyártó műhelyek jöttek létre – kiszolgálva az átutazók igényeit.
Kb. 1350 óta a falut fal veszi körül.
Az évszázadokon át tartó lassú fejlődést az utolsó háború után robbanásszerű népességnövekedés követte. Végül Dörningheim 1964-ben elnyerte a városi jogot.

Bischofsheim városrész története
Bischofsheim neve először 852-ben szerepel az oklevelekben.
Bischofsheim – a többi városrésszel ellentétben – Bannwaldhoz tartozott, jogilag pedig a bomheimi hegység területéhez.
A falu 1538-ban teljesen leégett, és hamarosan új település született. A lakosság főként a mezőgazdaságból élt, valamint a szőlő - és bortermelésből, illetve a gyümölcsfák termesztéséből.
Bischofsheim is az utóbbi 60 évben nőtte ki magát igazi nagyközséggé.

Hochstadt városrész története
A városrészt 846-ban említik első ízben az oklevelek, de minden valószínűség szerint sokkal régebb óta létezik.
1350-ben a már meglévő városfalat tovább bővítették. Hochstadt egészen a 20. Század fordulójáig nem terjeszkedett ki annyira, hogy a város területe ezen a falgyűrűn kívülre essen.
Hochstadt városrész lakosságának is főleg a mezőgazdaság és a bortermelés nyújtotta a fő kereseti lehetőséget.
Mindent összevetve Hochstadt egy rendkívül gazdag falu volt.

Wachenbuchen városrész története
Wachenbuchen a második legrégebbi városrész, 798-ból származik első okleveles említése.
A közösségi tartomány eleinte a stammburgi Buchen urak kezében volt, később legjelentősebb területeit Hanau grófja szerezte meg.
Wachenbuchenben rendkívül erős és összetartó zsidó közösség élt, és még ma is állnak az egykori zsinagógák.
Wachenbuchen lakossága is főleg a mezőgazdaságra orientálódott.

Maintal lakossága:
Maintal: 40.157 fő
ebből:
Dörmingheim: 16.429 fő
Bischofsheim:14.767 fő
Hochstadt: 5.318 fő
Wachenbuchen: 3.643 fő

Maintal templomai:
Maintal városának polgárai általában hívő emberek. Ez látszik meg a városképen is, hiszen a város valamennyi negyedében katolikus, evangélikus, sőt ún. „újapostoli” templom is áll.

A város lakosságának zöme evangélikus és római katolikus keresztény vallású.

A város katolikus templomai:
Mindenszentek temploma – Dörmingheim
Mária királyné templom – Dörmingheim
Szent Bonifác templom – Hochstadt
Bischofsheimi Kat. Templom – Bischofsheim

Maintal testvérvárosai:
Maintal városa – alapításának kezdete óta – igen fontosnak tartja a nemzetközi, külföldi kapcsolatok létesítését, fenntartását, ápolását.
Maintal több ország, így Görögország, Franciaország, Ausztria és Magyarország felé is nyitott az évek során, s mind a négy ország városaival rendkívül jó kapcsolatot tart fenn. Bár ez a testvérvárosi kapcsolat még nem túl régi, Maintal mindent megtesz a jó barátság és együttműködés érdekében.

A testvérvárosok és a szerződéskötések időpontjai:
Luisant, Franciaország: 1973. ápr. 21.
Moosburg, Ausztria: 1976. okt. 22.
Esztergom, Magyarország: 1993. okt. 10.
Katerini, Görögország: 1995. márc. 26.

Maintal és Esztergom kapcsolata:
Szerződéskötés ideje: 1993
Oka: a magyar integrációs törekvések előmozdítása, kapcsolatépítés.

Maintal városával az elmúlt évek során a zeneművészet területén alakult ki szoros és rendszeres kapcsolat. Szívesen látott vendég Maintalban az esztergomi Liszt Ferenc Ifjúsági Kórus és a Monteverdi Kórus. Esztergom is szívesen fogadja a Maintalból érkező kórusokat, többek között a Volkschor Dörmingheim kórusát. Értékes kapcsolat alakult ki az Erich Kastner Schule és a József Attila Általános Iskola között, tanulóik különböző művészeti projekteken vesznek részt rendszeresen.

Mindkét városban működik baráti társaság, melyek kapcsolata igen intenzív. Maintalból rendszeresen érkeznek városunkba karitatív céllal küldöttségek. Adományaikat az esztergomi karitatív szervezetek és a város oktatási és szociális intézményei fogadják.

A baráti társaságok szervezésében rendszeresen részt vesznek maintali barátaink a Szent István napi rendezvényeken, étel- és italspecialitásaik igen közkedveltek.
Az esztergomi tűzoltó-parancsnokság hasznos tapasztalatokkal gazdagodik a gyakori találkozások alkalmával.
Mindkét településen rendszeresen sor kerül a testvértelepülés jellegzetességeit, történelmi hagyományait, kultúráját bemutató kiállításokra..

Mindkét városban baráti társaságok működik, kapcsolatuk igen intenzív. Maintalból rendszeresen érkeznek állandó vendégként a Szent István-napi rendezvényekre, étel- és italspecialitásaik, a híres bor- és sajtkülönlegességeik is közkedveltek.Értékes tapasztalatokkal gyarapodott a testvérvárosi kapcsolat meglétéből adódóan Esztergom Város Tűzoltósága is.

Mindkét településen rendszeresen sor kerül a testvértelepülés jellegzetességeit, történeti hagyományait, kultúráját bemutató kiállításokra.
Az elmúlt évek során leginkább a zeneművészet területén alakult ki szoros és rendszeres kapcsolat. Szívesen látott vendég Maintalban az esztergomi Liszt Ferenc Ifjúsági Kórus és a Monteverdi Kórus.
Esztergom is örömmel fogadja a Maintalból érkező kórusokat. Értékes kapcsolat alakult ki az Erich Kästner Schule és a József Attila Általános Iskola között; tanulóik különböző művészeti projekteken vesznek részt rendszeresen.

A város elérhetősége:www.maintal.de