A stafétafutáson 14 lengyel futó vesz részt, akik a párkányi célba érkezés után Esztergomba jöttek át egy esztergomi futóval közösen, aki a Párkány előtti szakaszon velük együtt futott és akiket Romanek Etelka, polgármester köszöntött az esztergomi Sobieski emlékműnél.

Az ünnepélyes eseményen részt vett az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat is.

A koszorúzás után kölcsönösen megajándékozták egymást a lengyel-magyar barátság jegyében, kifejezve ezzel azt, hogy számunkra a közös történelmi múlt rendkívüli jelentőséggel bír.

A Lublini Unió 1569-ben jött létre a Lengyelország és Litvánia között azért, hogy így biztosítsák megmaradásukat az egyre erősödő német és orosz befolyás ellenében.

A futás célja, hogy a Lublini Unió létrejöttének 450. évfordulóján népszerűsítse a testnevelést, különösen a távfutást, illetve a testnevelés és a hazai történelem oktatásának összekapcsolását, ápolja a kulturális kapcsolatokat a kivándorolt, valamint a Lengyelország keleti határai mentén külföldön élő lengyelekkel és ezeket a lengyel közösségeket sokféle kapcsolattal Lengyelországhoz, Európához és a világhoz kapcsolja.