Erős Miklós és Magyar József képviselte a programkoordinátorok és zsűritagok számára szervezett Szakmai Napon az egyesületet. Kovács Szilvia programigazgató, a rendezvény háziasszonya beszámolt az eddigi eredményeikről, melynek 2500 települési rendezvény lett pl. a hozadéka.

Idén 100 újabb települési csatlakozóval bővültek és összességében 9432 új kertet ástak fel a programban. Ezeket 2000 önkéntes dokumentálta és értékelte, miközben 31 ezernél is több kertművelővel kerültek kapcsolatba.

Céljuk továbbra is az, hogy termővé kívánják tenni az évtizedek során elgazosodott udvarokat és a hazai zöldség- és gyümölcstermesztést népszerűsítsék. Eddig 266 db. országos, "A legszebb konyhakertek - Magyarország" díjat adtak ki. 2017-ben két országos díjat is elnyertek az esztergomiak. 

Idén a régi praktikák, receptek gyűjtése, a tájhonos és őshonos növényfajták népszerűsítése is a szervezők célja a további bővülés mellett.

A közösségi portáljukat - 20-30 országból - eddig 3,5 millióan tekintették meg, mivel Közönségdíjat kapnak a legtöbb szavazatot elérő kertek.

A szakmai program második felében a riolittufa őrleményről esett szó, mely az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett. A tápanyag-gazdálkodásban ugyanis előtérbe kerültek a természetes ásványi anyagok, amelyek makro-, mikro- és nyomelemekben gazdagok, illetve a víz megkötésével termésnövekedést hoznak. Az év kiemelt témája „A termőföld, a talaj védelme” lett a programban.

Várják minden konyhakerttel rendelkező - régi és új - kertművelő és közösség jelentkezését „A legszebb konyhakertek” programba. (www.alegszebbkonyhakertek.hu)