Fotóalbum

Az Európa a polgárokért program célja, hogy segítse a polgárokat az Unió közös történelmének, sokszínűségének és működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket.

A Trencsénbánban szervezett rendezvénysorozat több szakaszból állt, főbb tematikája pedig az alkotóműhelyek, beszélgetések, sportmérkőzések, polgári és ökológiai aktivizmus voltak, Trencsénbán és vendégvárosai: Milotice (Csehország), Lubliniec (Lengyelország) és Esztergom részvételével.

Az első szakaszban a helyi ifjúságot szólították meg, részvételükkel igyekeztek a városban és a patakparton összegyűjteni a szemetet és szelektálni azt. Emellett társadalmi vonatkozású beszélgetéseket szerveztek helyi iskolákban ökológiai, szociális, történelmi emlékezet, polgári aktivizmus, alternatív valóság, migráció témákban.

A harmadik szakaszban már a rendezvény nemzetközi jellege következett: meghívtak egy-egy fafaragót, szobrászt mindegyik városból két hétre, hogy kötetlen tematikában készítsenek el egy művet, majd az alkotásokat a város közterein nyerték el végleges helyüket. 
Majd egy hétre mindegyik városból egy gyerekkórus utazott Bánba, hogy egymásnak megtanítson saját dalkincséből két dalt.

A záró nap, amely a rendezvénysorozat összegzése, június 1-jén volt. Esztergom városát Bánhidy László alpolgármester képviselte. Ezen a napon szakemberek beszélgettek az előbbiekben felsorolt aktuális témákról, a város sportklubjai mutatkoztak be, majd este a négy város zenészei, táncosai, énekesei léptek fel a színpadon.

Az Esztergomból érkezett művészeket minden bemutatott darab után nagy taps fogadta. Az egész rendezvény záróakkordjaként pedig a gyerekkórusok álltak fel közösen a színpadra és adták elő az egymásnak tanított és egymástól megtanult dalokat.