Egy helyi blogon azt írta Ilosvai Gábor, hogy újabb buli, fesztivál veszi kezdetét nagypénteken.

Ilosvai Gábor szerint „A sonkaszegő fesztiválnak semmi hagyománya nincs. Turisztikai értéke pedig nulla.”

Ezzel szemben elmondható, hogy ez a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvény már hatodik éve növeli a helyi idegenforgalmat. Az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság a programkínálat növelése miatt támogatja, mert erre a rendezvényre érkezők a Bazilikát is felkeresik a nagyhéten. A program turisztikai vonzereje a színvonalas előadók miatt is erős. Idén pl. a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Varga Miklós is fellép.

Pénteken és szombaton többek között halat és húsmentes ételeket árusítanak a gasztrosétányon a családoknak. A gyerekeket ingyenes népi játszóház várja. A régi idők elfeledésre merülő húsvéti szokásait, hagyományait hozza vissza ez a hagyományőrző fesztivál.

A programok kialakítása során alkalmazkodnak a katolikus egyház ünnepi szokásrendjéhez, ezért színpadi program és koncert kizárólag vasárnap 14.00 órától lesz.

Ilosvai Gábor szerint „a migránskaravánt is támogathatta volna” az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság, de erről szó nincsen, hiszen az elmúlt 5 évben sem árultak a rendezvényen keresztény értékrendet sértő tárgyakat.

Ilosvai Gábor szerint: Fontos, hogy legyen egy nap az évben, amikor éppen a csenddé a főszerep.” Bár nem feltétele a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása során a helyesírás, de talán elvárható lenne…

Tényleg legyen a csendé újra a főszerep, de sajnos éppen a nagypénteki sonkaszegés vizionálásával kongatott meg vészharangokat a szerző.

Az ünnepi esemény rangjához méltóan, magyar termelőkkel, készítőkkel, kézműves mesteremberekkel és prémium magyar élelmiszerekkel töltik meg idén is a főteret, ezzel is a rendezvény tradicionális tartalmát erősítik.