Az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) először Párkány, majd Bény és Zseliz érintésével Nagysallón koszorúzott, az 1849. április 19-i győztes ütközet emlékét őrző gránit obeliszknél.

A Klapka György tábornok által vezetett magyar honvédek és nemzetőrök hősies helytállással, utcai harcokban arattak győzelmet a túlerőben lévő császári csapatok felett. 1876-ban a mintegy 1400 elesett honvéd emlékére és a kivívott győzelem feletti tiszteletadás jelképeként emlékművet állítottak a falu központjában.

A lokálpatrióta társaság ezt követően LévánSzélaknán és Selmecbányán is fejet hajtott a dicsőséges forradalom elfeledett hőseinek emlékhelyein. A dicsőséges tavaszi hadjáratot ugyanis a kiemelkedő felvidéki összecsapások készítették elő, melyek során a magyar nemzetőrség katonai tapasztalatokat gyűjtött és időt nyert áprilisig a felkészülésre.

(A Görgey vezette honvéd dandár 1849. január 22-én ütközött meg a hodrusi-csatában Wyss tábornok kipróbált hadosztályával, majd Körmöcbányára vonult.

Az Aulich hadosztály - teljes fegyverzettel - a Szkalka hegyen át, egy felhagyott bányalagút járhatóvá tételével, a régi hegyi ösvény felhasználásával küzdötte át magát Besztercebányára. A bedőlt alagútat a 18. században használta II. Rákóczi Ferenc hada, melyre a nemesfém bányászok hívták fel a figyelmet és segítettek is az - életmentőnek bizonyuló - vágat kitisztításában.)

A férfi lakosság egy jelentős része ebben a sajátos „elő-hadseregben”, a heroikus - filmre kívánkozó - téli összecsapásokban ismerkedett meg a félkatonai szabályrendszerrel, a fegyverforgatás alapjaival, hogy 1849 tavaszára már fel tudja venni a versenyt a császári hadosztályokkal. 

A helyi hagyományőrzők a történelmi múlt mellett eleink életművét is megismertetik az esztergomi fiatalokkal - az évtizedek óta szervezett - Városvédő táborokban.

A lokálpatrióta egyesület közösségépítő helytörténeti konferenciáin pedig rendszeresen bukkannak fel értékes kortörténeti dokumentumok.

A felvidéki történelmi csillagtúrázás, az EBE-által kitaposott úton emellett remek kiegészítő programlehetőséget kínál a pilisi kilátópontok mellett az Esztergomba érkező turistáknak is.

Nagysallói ütközet 1849. április 19-én