Az „Inkubátorházak fejlesztése” projekt sikeréről a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság tájékoztatta az önkormányzatot.

„Örömmel értesítjük, hogy az Inkubátorházak fejlesztése c. felhívására benyújtott, TOP-1.1.2-16-KO1-2017-00003 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 469.160.959 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte az alábbiak szerint.”

A helyi gazdakörrel való együttműködésnek köszönhetően gazdaságfejlesztő inkubátorház lesz kialakítva a Városi Gazdakör épületében, melyhez nem kell önerőt biztosítani. Egy régóta megújulásra váró épület kap méltó külsőt a beruházással. 

Popovics György a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke nyilatkozatában a helyi önkormányzatok és a megyei önkormányzat szoros együttműködését üdvözölte, mely nélkül nem valósulhatnának meg ezek a hiánypótló Területi Operatív Programból finanszírozásra kerülő beruházások.

A támogatás összegéből többek között iparfejlesztéshez kapcsolódó szolgáltatói inkubációs tevékenységek céljára használható ingatlanok építésére, közös terek és közös műhelyek kialakítására, valamint az inkubációs tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, berendezések, illetve közös műhelyek kialakítására kerül majd sor.

A projektben az alapinfrastruktúra kiépítése mellett a szolgáltató (irodák, tárgyalók, konferenciatermek) és a termelő funkciót (műhely) ellátni képes felépítmények épülnek.

Korszerű bútorzattal, több egységre osztva összesen 141,5 négyzetméter iroda, illetve egy nyitott hivatali (open-office) jellegű 59,1 négyzetméteres iroda épül.

Lesz egy 168,5 négyzetméter nagyságú multifunkciós tér, illetve változtatható belső elrendezéssel, több egységre osztottan, összesen 91,8 négyzetméter üzleti használatra alkalmas berendezett tárgyalótér is. Emellett 40 négyzetméter alapterületű élelmiszeripari és 57,6 négyzetméter alapterületű gépipari műhely épül, valamint vizesblokkok, teakonyha, előtér, irattár, raktár, egyéb kiszolgáló egységek összesen 552,3 négyzetméter alapterületen.

Az iparfejlesztési és az iparfejlesztéshez kapcsolódó szolgáltatói inkubációs tevékenységhez szükséges alapinfrastruktúra kiépítése mellett a megújuló energiaforrások használata is a projekt része.

A projekt teljes mértékben illeszkedik a megyei fejlesztési elképzelésekhez.

Cél, hogy a helyi innovatív gazdasági szereplőknek működési teret biztosítva, a lehető legtöbb szinergikus hatást képezve erősödjön Esztergom város gazdasági-társadalmi pozíciója és növekedjen a település népességmegtartó ereje.

A projekt kapcsán a város a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságával is együttműködési megállapodást kötött és együttműködik a működő megyei és helyi foglalkoztatási paktummal.