„Borlovagrend a Duna két partján”

Az egyedülálló módon a Duna két oldalán élő szőlészeket és borászokat képviselő borrend a szeptember 29-i megemlékezését a híd lábánál kezdte. Polhammer László nagymester megemlékezését és a koszorúzást követően az ország 46 borlovagrendjéből 34-et képviselő szakemberek buszra szálltak és a visegrádi Salamon toronyban tekintették meg a lovagi játékokat.

A Dunakanyar szépségeit dunai hajóról élvezték, majd az Étkek házánál szálltak partra, hogy a reneszánsz központ gasztronómiájával ismerkedjenek.

Az ország borászait helytörténeti előadás is várta a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend jóvoltából, melyen a térség borkultúrájáról beszélt Csató Pál helytörténész.

(Az Ister-Granum Eurorégió 44 magyar és 43 szlovák településsel alakult meg. A borrend címerében és zászlóján az Esztergomi Bazilika templom, a Mária-Valéria Híd logója ás a párkányi szőlődombok láthatók. A szlogenjük pedig: "sem határ – sem folyó nem választhatja el, az ezer évig együtt élő, dolgozó, a szőlőt és a bort szerető embereket.")

A borkóstolás Visegrád után ismét Esztergomban folytatódott, ahol a különböző lovagrendek képviselői díszruhában vonultak be a Széchenyi térre. Az ünnepi borlovag avató ceremóniát követően a régió zászlós nedűjét, a Királyleánykát csapolták a fesztiválozóknak. 

A rend idén Esztergom Város Önkormányzatának támogatásával a Borrendet és a borkultúrát népszerűsítő kiadványt is jegyzett a megalakulásuk 15. évfordulóra megjelentetve.  

Az esztergomiak és a vonzáskörzetben élők kiemelkedő számban látogatták az őszi szüreti fesztiválsorozat eddigi rendezvényeit az elmúlt kettő hétvégén, melyhez kegyes volt az időjárás is.

A Főtéri Borfesztivál és a Borhíd Borünnep után péntektől már a kertvárosi BoRock várja egy Bikini nagykoncerttel a magyarok italának és a zenei programoknak a kedvelőit.

In Vino Veritas