A 2015. évi szoboravató ünnepségről készült fényképet is átadta Romanek Etelka polgármester Ferenc pápának az eredeti szobor kicsinyített mása mellett a vatikáni audencián, mely a fotógalériában látható.

Május 8-án találkozhatott Ferenc pápával Böjte Csaba testvér és 30 fős gyermekkórusa is a Mária Rádió és a Mária Út közösen szervezett zarándoklata során.

Szerdán a pápa általános kihallgatásán vettek részt, aki az audiencia végén személyesen köszöntötte a Mária Rádió és a Mária Út közös zarándoklatának résztvevőit is, és nagy meglepetésként a pápa magyarul válaszolt a köszöntésre. Az üdvözlésről képek és videó is készült, valamint a pápa áldását is adta a magyar zarándokcsoportra.

Az audiencián részt vett Kovács Gergely okleveles posztulátor, a magyarországi Mindszenty-alapítvány képviselője, a bíboros boldoggá avatási eljárásának helyettes posztulátora.

Esztergom és az eredeti alkotást létrehozó alapítvány közös ajándékaként együtt adták át Ferenc pápának Mindszenty József bíboros esztergomi szobrának kisebb másolatát.

„Amikor a pápának elmondtuk, hogy a magyar egyház és a magyar nép mennyire várja Mindszenty bíboros boldoggá avatását, a pápa azt mondta, hogy a bíboros mártír volt - számolt be Kovács Gergely a Mária Rádiónak az audienciáról.

Csütörtökön a vértanú Szent Istvánról elnevezett Santo Stefano Rotondo római körtemplomban misét mutatnak be Mindszenty József halálának évfordulóján, melyen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekkórusa énekel és zarándokcsoport is részt vesz rajta. 

Háttérinformációk: 

- Tiszteletre méltó Mindszenty József bíboros szobrát 2015-ben avatták fel a Sötétkapunál.

(Az esztergomi Mindszenty-szobor alkotója, Vlagyimir Alekszandrovics Szurovcev. A szobrot felajánló Békességszerzők és Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke Andrej Sztanyiszlavovics Csizsik.) 

- Böjte Csaba atya és erdélyi otthonainak gyermekei pedig útban Rómába  Esztergomon át zarándokoltak.  

- Május 4-én az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházban mutatott be dr. Erdő Péter bíboros a püspöki kar több tagjával együtt emlékmisét Mindszenty József bíboros halálának évfordulóján.

- A május 8-i általános vatikáni kihallgatáson Böjte Csaba OFM kérést intézett Ferenc pápához a gyermekek érdekében. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekek kórusa pedig énekkel köszöntötte a Szentatyát, majd átadták neki ajándékukat.

(Egy Gyermek Jézust ábrázoló erdélyi ablakot adtak át, melyet az alapítvány 2000 gyermekének fotójából állítottak össze.)