Az idei programsorozat május 11-én, Esztergomban kezdődik, majd az ország számos Nemzeti Emlékhelyén folytatódik, a záróünnepségnek pedig idén is a Fiume Úti Sírkert ad otthont – többek között erről is végleges döntés született tegnap azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Örökség Intézetében rendeztek.

A program záró előadásaként a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Radnainé Dr. Fogarasi Katalin felkérésére Romanek Etelka ismertette az esztergomi Várhegy és Víziváros kulturális, történelmi, egyházi jelentőségét. 

Az idei rendezvény keretén belül mutatják be a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató új, Esztergomot ábrázoló emlékérmét is.

Az esztergomi Várhegyet és Vízivárost 2017. március 15-én avatták Nemzeti Emlékhellyé, azóta hirdeti ezt az alkalomból állított sztélé, rajta az országzászlóval.

Az avatóünnepségen Dr. Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy az a világnézet, amelyet Szent István elfogadott, máig is időtállónak és alkalmasnak bizonyult arra, megszervezze körülöttünk a teret és az időt.

Az országban jelenleg 17 nemzeti emlékhely található, ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit és dicső pillanatait.

A felállított emlékoszlopok egységesen és könnyen felismerhetővé teszik az emlékhelyeket, és azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket.