Szövetségi tartomány: Baden-Württemberg
Tengerszint feletti magasság: 515 m
Terület: 178,4 km²
Lakosság: 25788 (2007.12.31.)
Weboldal: www.ehingen.de

Bevezetés:
Ehingen városa Baden-Württemberg szövetségi tartomány délkeleti részén fekszik, 23 km-re délnyugatra Ulmtól vagy 67 km-re délkeletre Stuttgarttól. Másféle megközelítésben Ehingen a "Sváb Alpok" déli szélén helyezkedik el, ott, ahol a Schmiech, egy tiszta dúsvizű folyócska a Dunába torkollik. Ezenkívül a város fontos forgalmi, kereskedelmi utak kereszteződésénél fekszik. Ez a közlekedés szempontjából kedvező fekvés és a gázló a Schmiech folyón keresztül nagymértékben befolyásolták a város fejlődését. Ehingen ma egy kis virágzó közösség, prosperáló gazdasággal, ahol a szorgalom és a tradíciók ápolása azonos helyet foglal el.    

A város története és főbb látnivalói:
A várost a XIII. században alapították, az alemann időkből származó IV. századi település közelében, Ehingen a XV-XVI. században élte virágkorát. 1608-ban Württemberg tartományhoz csatolták. 1688-ban és 1749-ben tűzvészek pusztították a települést. A város története épületeiben tükröződik.

A főutcán (Hauptstrasse) álló magas homlokzatú, erkélyekkel díszített barokk épület az egykori Lovagház (Ritterhaus, 1692) emelkedik ki.

Az egykori rendek háza (Ständehaus, 1749) a Marktplatzon áll, rendi termeit kecses, rokokó formák díszitik.

A templomok között a konkviktusi (Konkviktskirche, 1712-1719) a legjelentősebb. A különös, nemes vonalú barokk templom alaprajza görögkereszt, lapos központi kupolával és kitöltött sarkokkal, ami nem jellemző a sváb templomokra.

Egy sziklakiszögellésen épült a Plébániatemplom (Pfarrkirche), eredetileg gótikus csarnoktemplomként, de a XVIII. században alaposan áttépítették. A templomban néhány értékes, a XVI.századból származó faszobor áll.

A Boldogasszony templomában (Liebfrauenkirche) egy "Madonna"-kegyképet láthatunk, ami a XV.századból származik.

A világi épületek és látnivalók közül legjelentősebb a városháza (Rathaus), amely 1713-ban épült osztrák támogatással. A régi városházát 1688-ban a "pfalzi örökösödési háború" alatt lerombolták: a francia katonák több más épülettel együtt a gótikus városházát is felgyújtották. 1713-ban újjáépült, majd 1890-ben és 1975/76-ban továbbépítették, bővítették.

A középkori Ehingent alapításától kezdve, ami 1250-re tehető, egy 6 és fél méter magas és 2 méter széles fal vette körül, amelyen védelmi folyosók futottak körbe. A városfalhoz tartozott még a Nikolaustor, a riedlingi kapu és az ulmi városkapu is.

Esztergom és Ehingen testvérvárosi kapcsolata:
A hivatalos partnerkapcsolat 1992-ben indult Esztergom második testvérvárosával. A hivatalos kapcsolat mellett sokat fáradoztak a civil szervezetek a két város együttműködésének elymélyítésén. A hivatalos szintek mellett sokat fáradoztak a civil szervezetek is a két város együttműködésének elmélyítésén. Ehingen értékeinek bemutatása mellett közös célunk, hogy a vállalkozói szférában is partnerek legyünk, erre szolgál a vállalkozói fórum megteremtése is.
Ehingen szeretetszolgálatai adományokkal segítik az esztergomi rászorulókat az itteni karitatív szervezeteken keresztül. A két város kapcsolatában fontos tényezőként szerepelnek a baráti társaságok, illetve az esztergomi Német Kisebbségi Önkormányzat.
Együttműködésük révén Esztergom polgárai számos élvezetes zenekari,
művészeti együttesi előadáson vehettek már részt. Ehingen polgárőrsége és zenekara felejthetetlen élményt jelent a város ünnepségein.

Ehingen belvárosának térképe, látnivalók: http://www.ehingen.de/languages/flyer_ungarisch.pdf