Kulturális Világörökség, Németország egyik legszebb, ősrégi városa. Bajorország útvonalán Nürnberg és Würzburg között fekszik. Az eredeti épületek példásan karban vannak tartva. A középkor óta egy közlekedési csomópont. Manapság mindenféle járművel elérhető: InterCity vonattal, autóval, hajóval, vagy repülőgéppel (a nürnbergi repülőtér 30 perc alatt megközelíthető).
Bambergnek nagyon sok történelmi kötődése van Magyarországhoz.
A román, gót, barokk, reneszánsz és a szecesszió művészeti időszakának valamennyi gyönyörű képviselőjével találkozhatunk a városban, mivel a háborúk vésze az évszázadok során Bamberget csodálatos módon megkímélte. A város a második világháború során is majdnem sértetlenül maradt. Nemcsak a helybeliek nevezik ezért Bamberget a „németek álomvárosának”, hanem 1993-ban az UNESCO kulturális világörökségnek is nyilvánította.

A város története
A több mint ezer éves császári és püspöki székhely Németország egyik legromantikusabb városa. II. Henrik 1002-ben lett Németország királyává koronázva, és ő Bamberget választotta kedvenc uralkodási székhelyének.
Ezer év történelme egyesült sok európai rangú építészettörténeti műalkotásban, ami az évszázadok alatt sértetlenül maradt. 150 hektár területen több mint 2500 épület, az egyházi központ, a szigetváros és a kertészváros az UNESCO védelme alatt áll. Együttesen „Az emberiség kulturális világöröksége”-ként Európa legnagyobb történelmi óvárosát képezi. Ebben a régi püspöki városban kb. két tucat templom található, amelyek közül némelyik a város legfontosabb nevezetessége közé tartozik. Bamberg egyeteme nagyon jó hírű,megközelítőleg. 8000 diák tanul itt, köztük számos magyar fiatal is.

Világörökség
A görög Olympia romjai, a londoni Tower, az egyiptomi Abu Simbel templom vagy a bambergi óváros, mind az emberiség kulturális alkotásai: védelemre és fenntartásra méltóak. Az UNESCO a céljának tűzte ki ezt a feladatot.Világszerte 750 objektum van az UNESCO Kultúrörökség listáján, ennek száma állandóan növekszik. UNESCO világörökségnek számítanak építészeti műemlékek, városrészek, ipari műemlékek, műalkotások és egyedülálló természeti jelenségek, adottságok. Németországban, mint 12. emlékmű Bamberget az UNESCO 1993-ban vette fel a Kulturális Világörökség listájára.
Bamberg nagyszerűen reprezentálja a középkori alapstruktúrán kifejlődött közép-európai várost. A polgárok tudatában vannak e pótolhatatlan értéknek, és mindent megtesznek ápolására, és fenntartására. Állami és városi támogatással Bamberg Németországban vezető helyet foglal el az emlékművek megóvásában. Az egyetem erre a célra külön fakultással rendelkezik. Mialatt a romantikus, szűk, kanyargós kis utcákat rójuk még mindig a régi idők varázsát érezzük. A város élénkebb, mint valaha!

Kulturális élet Bambergben
Bamberg egyházi és egyetemi város. 15 múzeum és számos galéria várja gazdag gyűjteményével a látogatókat. A legmodernebb technikával ellátva újjáépített ETA Hoffmann színház, nívós színjátékkal bűvöli el a közönségét. A bambergi szinfónikus zenekar a világ legjobb zenekaraival is felveheti a versenyt. Nagy jelentőségük van a kisebb színpadoknak is, pl. az egész Európában ismert, klasszikus darabokat előadó Loose Bábszínház (műsoron szerepel többek között Mozart: Varázsfuvola, Goethe: Faust) vagy Németország legkisebb színháza, a Brentano Theater.
Bamberg még egy különlegességgel szolgál: kis területen 30 antikkereskedő gyönyörű üzletét csodálhatjuk meg, ami a városnak egy különleges hangulatot ad. Ezek az üzletek mind az Óvárosban, a Régi Városháza környékén szorosan egymás mellett találhatók, és az ősrégi épületekkel együtt csodálatos összképet nyújtanak. Évente megrendezik az „Antik napok”-at, (Antiquitätentage), ami a „Bayreuth-i Ünnepi Játékok”-kal egy időbe esik. Bayreuth, Wagner és Liszt városa innen 50 km-re fekszik. A régiségek iránt érdeklődők az egész világról jönnek, sokan közülük sikeres vétel után kisebb vagy nagyobb értékes darabbal büszkén tér haza. 1998 óta a Nemzetközi Művészház korabeli művészeknek (Botero Avramidis, Mitoraj, Wortelkamp, Luginbühl) ad időleges otthont és kiállításokkal, mint a „Bambergi szobor út” modern művészek alkotásainak ad teret. Magyar zeneszerzők, festők és énekesek is részesültek már a Nemzetközi Művészház kitüntető támogatásában.

Kulináris különlegességek
A város történelme a jelenben is tovább él. A több évszázados épületek helyet adnak kellemes, hangulatos kis éttermeknek, ahol saját, házi főzésű sört szolgálnak fel. A változatosság és az ősrégi tradíciók érvényesek nemcsak a 9 sörgyár söreinek a főzésére, hanem a frank borok és a finom barna kenyér elkészítésére is.
Érdemes meglátogatni az idillikus sörkerteket, a különböző borajánlattal rendelkező vendéglőket, és kipróbálni az egész Németországban, de talán az egész világon is ismert (például Japánba és Amerikába exportált) füstölt sört a Schlenkerla vendéglőben. Tipikus frank uzsonnát is érdemes megkóstolni: finom friss barna kenyér, felvágott, sajt, sonka, savanyú uborka, grillen sült virsli és még sok finomság. Sok sörkertbe a vendégek magukkal vihetik az uzsonnát is. A város varázsának még senki sem tudott ellenállni, Bamberg valóban érdemes egy látogatásra. Végül, de nem utolsó sorban, Bambergben egy egyedülálló sörkultúra létezik...

Sörváros Bamberg
Létezik sörfrankónia, és borfrankónia. Határaik összefolynak. A bambergiek láthatóan az árpakultúrának és kevésbé a szőlőkultúrának hódolnak. A bambergi söripar 900 éves tradícióra tekinthet vissza. Az első ízes helybeli sört kolostorokban főzték. Az „árpalevet”, mint értékes szállítmányt már a 12 században a távoli országokba is exportálták. Bajorországban, ahová Bamberg politikailag kb. 200 éve tartozik, a sör táplálék és élvezeti cikk, az ötödik elem a föld, levegő, víz és tűz után.
Bambergben a sörnek valóban különleges jelentősége van. A városban és a külvárosokban szép idő esetén már április végén, május elején tucatjával özönlenek az emberek a sörkertekbe, és szabad ég alatt élvezik a szezon első frissen csapolt sörét. A bajorok a sörkertet sörpincének hívják, mert régen a sörgyárak a sörüket ott tárolták. Erre a célra pincéket vájtak a laza homokos talajba, és úgy biztosították az állandó 8 fokos hőmérsékletet. Fölötte pedig a vendégeket szolgálták ki. Így alakultak ki a „sörpincék”, ami alatt itt tulajdonképpen sörkertet értenek. A város lakói és látogatói ezt a hagyományt a mai napig is gyengéd szeretettel ápolják.

Látványosságok:
A műkedvelők csodálkozásba esnek és áradoznak a sokoldalú egyházi és profán építmények láttán. Az egész város egy műemlék.
Dóm: A román és gótikai stílusban felépített impozáns katedrális Bamberg egyházi központja. A Dómtér holdfényben elvarázsolja a látogatókat.

Bambergi Lovasszobor: Bamberg leghíresebb jelképe. Az európai művészettörténet egyik legrejtélyesebb alkotmánya. Ló és lovas felejthetetlen hatást kelt: nemesség, büszkeség, figyelmesség tükröződik a tartásukon. Tökéletes az ábrázolásuk. De mit keres egy lovasszobor a bambergi dómban? Ki alkotta? Kit ábrázol? A szakértők évszázadok óta folytatott vitájában a modern kutatómunkák legvalószínűbb válasza: a bambergi lovasszobor a magyarok első keresztény királyát, Szent István királyt ábrázolja. Hiszen felesége Gizella a Bamberget alapító II. Henrik császár testvére volt. A jelenlegi dóm 1237-ben az Andechs Meránia-i házból származó Eckbert bambergi püspök által lett újjáépítve. Eckbert a meráni Gertrud, - II. András magyar királyunk feleségének – a bátyja. II. András és Gertrud leánya a későbbi Szent Erzsébet tisztelete, közvetlenül a halála után, már a 13. században elterjedt. Ezidőben készült a Bambergi Lovasszobor, amely Szent Istvánt ábrázolván a magyarok iránti szeretet és hála jele.
Altenburg: A hét domb legmagasabb pontján (368 m) fekszik a Régivár, amely a városok helyéről látható. 1109-ben lett először említve, védelemre is szolgált.
Régi Királyi Palota: Császári és püspöki palota -a fejlődés csirája – a kormányzat székhelye.
Régi Városháza: A folyó közepébe épült egy mesterséges szigetre, összeköti a szigetvárost az egyházi városrésszel.
Böttingerhaus: A 17. század leggazdagabb bambergi polgárának Ignátz Tobias Böttingernek híres, cifra, barokk palotája.
Concordia: Böttinger második városi palotája, a vizikastély (melyet 1716/22-ben a híres Dientzenhofer építésszel terveztetett), a Regnitz folyó partján fekszik. A vendégek hajóval is megközelíthetik.
Grüner Markt: A Regnitz folyó jobb és bal ága által képezett szigetváros központja, a város lüktető szíve. Sok kisebb vagy nagyobb üzlet, valamint a zöldségpiac is itt található.
Schloss Geyerswörth: Egykori püspöki Várospalota (1585/87). Az építészmérnök Erasmus Braun volt. Manapság tanácsháza, szociális hivatalok irodája, valamint a város turisztikai központja.
Kis Velence: Az egykori halásznegyedet Bambergben kedvesen Kis Velencének nevezik. Nagyon szépen díszített, gondosan restaurált 17-18. századbeli házsorból áll. Ez a romantikus városrész nyáron sétahajóról egészen közelről is megcsodálható.
Új Rezidencia: Új püspöki székhelynek épült. Reneszánsz és barokk stílus nyomta rá a bélyegé.

A modern Bamberg
A városnak nemcsak 1000 éves múltja, hanem pezsgő életű jelene és sokat ígérő jövője is van. A szélrózsa minden irányából autópályán megközelíthető. 1962 óta a Rajna-Majna-Duna Csatorna átszeli a várost, az új kikötő gazdasági jelentősége évről évre növekszik. A helybeli kisipar, kereskedelem és vendéglátás mellett nagyobb üzemek is (Bosch, Michelin művek, Pfleger) nyújtanak munkavállalási lehetőséget. A város határán nagy bevásárló központok létesültek. Az ezeréves, az évszázadok során sértetlenül megmaradt város csodálatos módon nyújt helyszínt a 21. század modern életének.
A város vezetői, öntudatos és tettre kész polgárai örültek volna annak, ha Bamberget 2010-ben kulturális fővárosnak választották volna. A Bambergi Lovas már fel volt nyergelve, hogy a várost egy tekintélyes múltból egy fényes jövőbe vezesse. Esztergom kezét nyújtotta a kapcsolatuk dokumentálása jeléül az új kelet-európai országok felé.

Esztergom és Bamberg kapcsolata
A két város 1992-ben kötött testvérvárosi szerződést. Bamberg városa elsősorban azon fáradozik, hogy lehetőséget kínáljon az értelmiségi pályát választó fiatalok nyelvtanulása terén.
A bambergi Otto-Friedrich Egyetem és a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola kapcsolata 1997. áprilisában hivatalosan is „megpecsételődött” az együttműködési szerződés aláírásával. A két felsőoktatási intézmény együttműködésén túl a bambergi egyetem nyári kurzusán minden évben részt vehet egy esztergomi hallgató. A bambergi városháza évente négy főiskolai vagy egyetemi hallgatót fogad közigazgatási gyakorlatra, mely rendkívül hasznos ismereteket ad a résztvevőknek - az egyhónapos élő nyelvgyakorlat mellett.
Mindenkor szívesen fogadott vendégek a Bambergből ékező művészeti csoportok, mint például a Szt. Ottó ifjúsági fúvószenekar. Az esztergomi együttesek, kórusok is sikerrel szerepeltek németországi testvérvárosunkban.

A város honlapja: www.bamberg.de
Magyar nyelvű honlap: www.bamberg.hu