Esztergom: Aktuális (Ügyintézés)

Az elmúlt években hagyománnyá vált katolikus-református összefogás jegyében idén is Esztergomból indul Debrecenbe a virágkarnevált felvezető Szent Korona kompozíció, dr. Erdő Péter bíboros áldásával.
Augusztus 19-én, 10 órakor az I. Magyar Történelmi Képregénytalálkozóval együtt, egy kiállítás is nyílik Fazekas Attila, Farkas Lajos, Lanczinger Mátyás és Németh Levente munkáiból a Vármúzeum Nagytermében. A kiállítás 2018. szeptember 30-ig tekinthető meg.
A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete támogatásával az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ezt az évet Sobieski évvé nyilvánította. Idén 335 éve annak, hogy Sobieski János lengyel király az egyesült lengyel, litván, osztrák és német csapatok élén felszabadította Bécset a Kara Musztafa nagyvezír vezetésével...
A Kertbarátkör, az Olvasókör és csoportjai közösen rendezik Szent István napján az új kenyér ünnepét, valamint gazdálkodással, kertészkedéssel, az otthonnal, a szabadidővel összefüggő kiállítást.
Augusztus 15-én, szerdán 21 órától Énekes imádságok lesznek hallhatóak a Bazilika mellett, a Szent Koronát ábrázoló virágkocsinál. A SZENT KORONA ÉVE - SZŰZ MÁRIA MENNYBEVÉTELÉNEK NAPJA rendezvényen közreműködnek: Pitti Katalin, Pálmai Árpád és Hegedűs Valér, valamint az esztergomi plébániák közösségei és zenei együttesei. A belépés ingyenes!
2018-08-14 09:19
A dunavirág (Ephoron virgo) a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág (Palingenia longicauda), amelynél azonban jóval kisebb méretű, mintegy három centiméteres. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 forint.
A nemzet egységét jelképező, Szent Koronát ábrázoló virágkocsit rendre bemutatják más városokban is a Debreceni Virágkarnevál előtt. Augusztus 14-16. között ismét megtekinthető lesz a Szent Korona Virágkocsi és az Esztergom-Debrecen Virágkocsi is a Bazilika mellett. A 2018-as közös virágkompozíció neve: „A napba öltözött asszony” lesz. A csíksomlyói búcsú...
A párkányi születésű szobrász és faragóművész Vitéz Smídt Róbert monumentális alkotása már a Városházán várja a bemutatását. 2018. augusztus 21-től szeptember 10-ig hétköznap 9.00 és 17.00 óra között ingyenesen lehet majd megtekinteni.
2018-08-10 12:57
Az MNM Esztergomi Vármúzeuma idén 8. alkalommal rendezi meg az Esztergomi Történelmi Napokat, Esztergom Város Önkormányzatának támogatásával. E történelmi napok Szent István korába röpítik vissza a várhegyre látogatókat augusztus 18-án és 19-én.
Augusztus 12-én, vasárnap délelőtt ismét régiség- és értékvásárt szervez az önkormányzat a Széchenyi téren. A különleges portékák mellett a termelői piac árusai is várnak minden érdeklődőt a városháza árkádjai alatt.